DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közoktatási intézményekben jelenleg folyik a helyi tantervek készítése - illetve egészen pontosan: folyna a helyi tantervek készítése. Ugyanis a helyi tantervek készítéséhez a '93-ban elfogadott és '96-ban módosított közoktatási törvény 45. §-a szerint szükség van a nemzeti alaptanterv követelményrendszerére, valamint az alapműveltségivizsga-követelményekre, illetve középiskolákban az érettségikövetelményekre.
(15.10)
Az izgalom oka azonban az, hogy hiába készül el a nemzeti alaptanterv követelményrendszere alapján egy helyi tanterv, az nem felel meg a módosított közoktatási törvénynek, hiszen az iskolák ma még nem láthatják az alapvizsga-követelményeket, illetve az érettségivizsga-követelményeket. Pár héttel ezelőtt az oktatási bizottság ülésén megkérdeztük Báthory Zoltán helyettes államtitkár urat, aki akkor azt mondta, hogy május végéig el fogják küldeni az iskoláknak ezeket a követelményeket, és május végétől június közepéig - a tanévzáró értekezletre - első változatban elkészülhetnek a helyi tantervek. Elmúlt a május, a követelményrendszer nem érkezett meg az iskolákba, ennek következtében amit az iskolák készítenek, azok nem tekinthetők helyi tantervnek, illetve egészen pontosan azt mondhatnám, hogy csak a pedagógusok írói munkássága részének tekinthetők.
Ezt a helyzetet az is fokozza, hogy a Közoktatási Minisztérium képviselői, tisztviselői, sőt a Közoktatási Intézet egyes szakemberei is azt mondták, hogy vannak kész helyi tantervek, amelyek megfelelnek a közoktatási törvény követelményeinek. Ha miniszter úr vagy államtitkár úr, illetve az egyes tisztviselők elolvasták volna a közoktatási törvény 45. §-át, akkor nem mondanák azt, hogy van a törvénynek megfelelő helyi tanterv. Nem értem, hogy az államtitkár úr, de nyilvánvaló, hogy az egész minisztérium miért kényszeríti törvényszegésre a pedagógusokat, hiszen ma a pedagógusok, iskolai testületek azt mondják, hogy ez a tanterv megfelel a helyi tanterv igényeinek, ellenben nem tudni, hogy milyen követelményrendszernek felel meg.
Az a kérdésem, mikor és hogyan kívánja megszüntetni ezt a bizonytalanságot a Művelődési Minisztérium, és valóban úgy gondolja-e, hogy a törvényeket nem kell betartani.
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me