DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Őszintén szólva, nem ért meglepetésként, hogy erre a kérdésre sor került, végül is Sepsey képviselőtársunk csak 1995. március 3-a óta halasztja el hétről hétre az interpellációját, úgyhogy oktalanság lett volna feltételezni, hogy ezen a héten nem ez történik.
A tárgyra térve: képviselő asszony, a törvényeket természetesen be kell tartani. Ha képviselő asszony interpellációja arra irányul, hogy a Művelődési és Közoktatási Minisztérium az érettségi-, illetőleg az alapműveltségivizsga-követelmények kiadásával - az egyiket természetesen a kormány adja ki, mert hogy kormányrendelet formájában kell kiadni, de természetesen a Művelődési és Közoktatási Minisztérium készíti elő - bizonyos késésben van, ezt készséggel elismerem. Sajnálatos módon valóban késésben vagyunk. Ezzel azonban semmiféle törvényszegésre nem kényszerítjük a pedagógusokat, és semmiféle törvényszegést vagy törvény be nem tartást nem kényszerítünk ki a közoktatás egész rendszeréből.
A tavaly módosított közoktatási törvény 8. § (9) bekezdése valóban akként rendelkezik, hogy az iskolában a nevelői és oktatói munka az iskolai program részét alkotó helyi tanterv alapján folyik, és ezt a helyi tantervet a nemzeti alaptanterv, az alapműveltségi vizsga követelményei és az érettségi vizsga követelményei alapján kell elkészíteni.
Ugyanakkor a közoktatási törvénynek számos további paragrafusa is van, így például a 124. §, amelynek (4) bekezdése éppen arról rendelkezik, hogy mi van addig, amíg a közoktatás intézményei nem a helyi tantervek szerint folytatják az oktatást.
A 124. § (4) bekezdése egy átmeneti rendelkezés, és azt mondja, hogy a nemzeti alaptanterv bevezetésével összhangban 1996. szeptember 1-jétől 1998. augusztus 31-ig a nevelési-oktatási intézmények a művelődési és közoktatási miniszter által kiadott, illetve jóváhagyott nevelési-oktatási terveket valamennyi évfolyamon, ezt követően azokon az évfolyamokon, amelyeken a nevelés és az oktatás nem a helyi tanterv szerint folyik, szabadon alkalmazhatják.
Ilyen módon tehát az Országgyűlés, a kormány és a miniszter - tehát a közoktatás törvényben meghatározott szereplői, irányítói - közül egyik sem kényszeríti törvénysértésre a pedagógusokat, hiszen mindaddig, ameddig a nemzeti alaptanterv fokozatos bevezetése nem történik meg, a kiadott óraterveket lehet jogszerűen alkalmazni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me