DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! A Magyar Állami Hangversenyzenekar rendkívül sanyarú gazdasági helyzete többek között abból adódik, hogy a Nemzeti Filharmónia, egy rendkívül gazdaságtalanul működő intézmény keretén belül működik. Jelenleg folyik a leválasztása a Magyar Állami Hangversenyzenekarnak a Nemzeti Filharmóniáról, illetve a Magyar Állami Énekkaré is. Az Állami Hangversenyzenekart és a Magyar Állami Énekkart kiemelt nemzeti intézményként kívánjuk működtetni a jövőben, pénzügyi helyzetét stabilizálni és rendezni kívánjuk. Tehát azt hiszem, ezen a téren nem lesz probléma. Természetesen nagymértékben fog függni a jövő évi költségvetéstől is, hogy milyen mértékben tudjuk ezt megtenni.
A másik, ami a kiállítást illeti, úgy érzem, az a részlet, amelyet egy cikkből felolvasott, a tények nem ismeretén és számomra ízléstelen vádaskodáson alapul. Először is a Velencei Biennálén való részvétel a magyar kulturális kormányzat részéről mindig egy támogatott feladat volt. Erre évenként, kétévenként körülbelül ugyanannyi összeget költünk az MKM költségvetéséből: 25 millió forint volt, amit erre szántunk.
Az MKM azt a jogát, hogy kit delegál, milyen művészt hívjanak meg erre a Velencei Biennáléra, a Műcsarnok mindenkori igazgatójára ruházta át. Annak idején, amikor Bachmann Gábor neves, tehetséges magyar építész lett az a szerencsés művész, akit meghívtak erre, Keserű Katalin volt a Műcsarnok igazgatója; Keserű Katalin választotta Bachmann Gábort, és segítette ehhez a Velencei Biennálén történő megjelenéséhez, és a 25 millió forinton túl a művészt a magánszférából természetesen egyéb szponzorok is támogatták. Egyébként jelentős sikert aratott ez a kiállítás, és a Velencei Biennálét követően nagyon sok helyre meghívták ezt a kiállítást, Bachmann Gábor kiállítását Nyugat-Európa más országaiba is. Az ilyen jellegű összevetéseknek szerintem nincsen különösebb értelme. Nekem kedves... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) - elnézést kérek - az Állami Hangversenyzenekar, csakúgy, mint a modern magyar építészet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me