DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Örültem ennek a felszólalásnak, és annak még inkább örülök, hogy ez egy kormánypárti képviselő előadásában hangzott el az Országgyűlésben. De az örömöm akkor lenne teljes, ha ezek a hangok a kormányülésen bizony megjelennének azokban a határozatokban és azokban a döntésekben, amelyekben az utóbbi időkben sajnos nagyon rossz gyakorlat alakult ki.
Képviselő úr hivatkozott a Legfőbb Ügyészségnek arra az állásfoglalására, miszerint a Népszabadságban megjelent, egyébként államtitoknak minősített anyag nem államtitok - én ennek a hírnek nagyon örülök. Csak éppen mi, képviselők abban a bizottságban a mai napig nem ismerhettük meg annak az ülésnek a jegyzőkönyvét, továbbra is arra hivatkozással, hogy az államtitok, és ezért a képviselők elől el kellett dugni. De hadd hivatkozzam arra a privatizációs eljárásra, amiben szintén az adatvédelmi biztos már több állásfoglalást és ajánlást is közzétett, miszerint nagyon rossz a kormány gyakorlata abban, hogy a szerződéseket címétől a dátumáig szolgálati vagy üzleti titokká minősítik. Hiszen pontosan az információ szabadsága és a közérdekű adatok védelme igényelné azt, hogy nagyon el kell választani egy-egy szerződéses eljárásban, hogy mi minősül üzleti titoknak, és mi az, amit nyilvánosságra lehet hozni. Az adatvédelmi biztos ajánlása úgy fejeződik be ebben a körben, hogy az üzleti titokhoz való jog korlátozása csak olyan mértékig indokolt, amely a privatizáció ellenőrizhetőségét szolgálja.
Ez a mi bajunk, az ellenzék baja három év óta, hogy ezt nem tudjuk a kormánynál elérni, hogy az az átláthatóság, amely a közpénzek felhasználásához fűződik, megköveteli azt, hogy ezeket az adatokat hozzák nyilvánosságra. Én még két héttel ezelőtt is kaptam az ÁPV Rt.-ben olyan választ, hogy ezt képviselő asszonnyal nem ismertethetjük, mert ez üzleti titok részét képezi. És volt nekem egy ettől szomorúbb történetem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az Ipari Minisztériummal, ahol a mai napig nem kaptam a miniszter úrtól választ közpénzek felhasználására a Jumbo Touristickal kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy üzleti titok fedi a közpénz felhasználását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki frakciók soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me