HORN GÁBOR

Full text search

HORN GÁBOR
HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Egyetlenegy dologra szeretnék kitérni: a problémák kettéválasztására. Hiszen a középiskolai kollégiumi ügyek összekeveredtek a felsőoktatási kollégiumi helyzettel.
Tudniillik, a két területen - sajnálatos módon - nem azonos a helyzet. Miközben középfokon kollégiumügyben - azt gondolom - példaértékűen jelentős előrelépések voltak az elmúlt időszakban; gondoljanak csak bele abba, hogy az egyetlen normatíva, amely a tényleges költségeket 100 százalékban fedezi, az a kollégiumi normatíva... - 1994-hez képest több mint 100 százalékkal emelkedett meg azóta a normatíva. Tehát az előző kormányzati szándékkal ellentétben, ez a kormány azt mondta, hogy nem terhelheti az önkormányzatokat a középiskolai kollégiumok költsége, mert nem érdekeltek a kollégium fenntartásában, ugyanakkor a társadalom abszolút mértékben érdekelt a kollégium fenntartásában, tehát itt az államnak kell közreműködni.
Azt gondolom, hogy itt tettünk egy jelentős előrelépést - közösen, hiszen ezt a költségvetést, ami ezt a lehetőséget megteremtette, a parlament hagyta jóvá -, amely megmentette a kollégiumi hálózatot középszinten; ez ma is működik, és sajnos sokszor azzal a problémával küzd, hogy nincs elég gyerek a kollégiumokban, amelynek nyilván sokféle oka van, de finanszírozási szempontból ez a probléma meg van oldva.
Sajnálatos módon - és Dobos Krisztinának ebben teljesen igaza van - a felsőoktatásban korántsem ilyen jó a helyzet. Nemcsak azért nem jó a helyzet, mert nőtt - szerintem nagyon fontosan és mindenki által láthatóan támogatottan - a hallgatói létszám ezen a területen, hanem azért, mert miközben nőtt a hallgatói létszám, addig sajnos, nagy egyetemi, főiskolai kollégiumok veszélybe kerültek - többek között azért, mert olyan kézbe kerültek, amely a kollégium-fenntartó részéről kezelhetetlenné teszi a bérleti díjakat, egyebeket.
Azt gondolom, hogy erre a kérdésre, amit Dobos Krisztina feltett, jelenleg sajnos nincs jó válasz, ez egy abszolút jogos probléma, amit valamilyen formában meg kell oldani. A legjobb megoldás valószínűleg nem az intézmények görcsös fenntartása, hanem a hallgatók helyzetbe hozása valami olyan támogatási rendszerrel, ahol ők el tudják dönteni, hogy bemennek-e egy kollégiumba, vagy pedig albérletet találnak - szintén állami költségvetési pénzekből. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me