DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon remélem, hogy nem lesz belőle káosz; mindent igyekszünk megtenni a káosz elkerülése érdekében. A '97. évi költségvetési törvényben foglaltak szerint ez a szakkönyvvásárlásra biztosított hozzájárulás természetbeni juttatásként kezelendő.
(16.20)
Mint ilyen, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CVII. törvény 69. §-a értelmében ez egy olyan bevételnek számít, ami adóköteles jövedelem, ugyanakkor azonban nem a bérjövedelemmel összevontan adózik, hanem elkülönülten, egységesen 44 százalékos adót kell utána fizetni. Éppen ezért tehát a válasz az, hogy természetesen a nettó összegről kell elszámolást a pedagógusnak benyújtani, és ez természetesen nem fog gondot okozni a személyi jövedelemadó bevallásnál, minthogy nem összevontan adózik, tehát nem jövedelemtől függően más és más adókulcs szerint kell belőle levonni az adót.
Ami a tákisz esetleges eltérő gyakorlatát illeti, az sajnálatos. A szakkönyvvásárlás támogatásának számításaival a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, dr. Várfalvi István április 17-én tájékoztatót készített ezen megyei, illetőleg fővárosi szervezetek számára, amely az egységes értelmezést mindenképpen lehetővé teszi. Ha ez mégsem így történik, az bizony nagyon sajnálatos.
Ami a kérdések további tisztázását illeti, megítélésünk szerint ezt a kifizetésről szóló 20/1997. számú kormányrendelet megnyugtatóan tisztázza, ugyanakkor a szakkönyv fogalmát vagy szakirodalom fogalmát meglehetősen tágan értelmezi: mindaz az ismerethordozó, ami a pedagógus művelődését szolgálja szakkönyvnek minősül, tehát nem lesz belőle vita az elszámoláskor.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me