POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Valamennyien emlékszünk arra, hogy a közoktatási törvényben egy kiváló ötlet, egy nagyon jó javaslat öltött testet, ez pedig az, hogy a pedagógusok, akik bérének szomorú állapotáról valamennyien hű képet kaphattunk, legalább a szakirodalom vásárlásához kapjanak évente egyszeri támogatást.
Ezt az összeget '93-ban még minimálbérhez, majd egy módosításnál, '96-ban, a minimálbér 75 százalékához kötötte a törvény, tehát először 17 ezer, majd 12 ezer forint lett ebből; majd a költségvetési törvény után ezt közterhekkel csökkentették, így apadt ez az összeg, egészen addig, hogy most kerül kifizetésre először; a híreink szerint 6810 forintot vehetnek kézhez a pedagógusok. Félreértés ne essék, a nem pedagógus képviselőknek mondom, ez az összeg egy évre szól, nem egy hónapra, tehát szakkönyvvásárlás címén 6810 forintot költhetnek el a magyar pedagógusok.
A gondot szerintünk, szerintem az okozza, hogy a megyei kifizetőhelyek eltérő módon értelmezik a jogszabályokat; gondot okoz az is, hogy a közterhekkel csökkentett összegű hozzájárulást igénybe vevő pedagógusok nem tudják, hogy most a bruttó vagy a nettó összeg alapján kell számlákat benyújtaniuk, beadniuk az igazgatóhoz. Miközben a '75. évi II. törvény 103. §-a tb-járulékmentesnek ítéli ezt a kifizetést, számos kifizetőhely mindenképpen tb-járulékot fizettet be a munkaadóval ezek után; illetve nem tisztázott, hogy mit tekintünk szakirodalomnak, így félő, hogy nehezen megoldható, vitás helyzetek alakulnak ki a jövő év februárja táján, amikor a minisztériumnak elvileg jóvá kell hagynia ezeket a számlákat.
Kérdezem tehát, nem tartja-e problematikusnak e kiváló ötlet megvalósítását, nem lesz-e ebből káosz a valóságban. Várom a válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me