RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Mint ismeretes, 1997. június 1-jén menetrendváltozás volt a MÁV-nál, amely nem kis mértékben érintette az országgyűlési képviselőket is. Az új menetrend bevezetésével új vonatjáratok kerülnek be a közlekedésbe, ami természetesen üdvözlendő. Üdvözlendő különösen akkor, ha ez a vonat az elmaradott térségeken keresztül közlekedik és azokon átmegy.
Nem fogadható el az a körülmény, hogy a Bartók Euro-Intercity, amely bekerült ebbe a régióba, 17.30-kor indul Budapestről Miskolcon át Debrecenig, és Szerencs vasútállomáson nem áll meg. Ebben a térségben több irányban vonatcsatlakozások, elágazások vannak, mintegy százötvenezer ember él ebben a régióban. Innen lehet menni, Szerencsről Abaújba, Hegyaljára, Sátoraljaújhelyre, Sárospatakra, Bodrogközbe, a Hegyközbe és a térség nagyon sok vonalára.
Kérdezem miniszter urat, mi indokolta, hogy Szerencs vasútállomáson az új menetrend szerint ez az euro-intercity nem áll meg. Talán azért, mert ez a térség már nem is Európához tartozik?
Lenne még egy kérdésem, amely ezzel összefügg - erre nem kérek a miniszter úrtól választ. Nevezetesen: Sátoraljaújhelyről évek óta egy gyorsvonat 5 óra 30 perckor indult, most egy negyed órával korábban indították el ezt a járatot. A vonat az indulása után fél órát áll Szerencsen és Miskolcon azért, hogy egy nemzetközi járatot csatlakoztassanak hozzá. Ez még nem is lenne gond, csak amikor jön a téli időszak, akkor egy fél órát vagy egy órát késik, s a megyényi területen lakó embereknek várni kell a külföldről beérkező gyorsvonatot. Visszafele viszont egy órával későbbre tették az indulását, Budapestről 18 órakor indul, 17 óra 5 perc helyett. Ugyan fél hatkor indul az intercity, közbetettek egy sebesvonatot Budapestről Miskolcra, amely 5 órakor indul, ugyanannak a vonatnak a helyébe, amely Sátoraljaújhelyre indult 17 óra 5 perckor. Mi indokolta ezt? Hol van itt a takarékosság vagy az ésszerűség?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me