KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Önnek egy megállapításával egyetértek, méghozzá azzal, hogy igazat kell mondani, és a tények nyelvén kell beszélni. Én ezért is, a közvélemény precíz tájékoztatása érdekében tisztelettel néhány adatot szeretnék önnek elmondani.
Az első adat az, hogy ez év márciusa óta folyamatosan csökken ebben a régióban is a munkanélküliség; áprilistól májusig, most a legutóbbi hónapban csak 643 fővel csökkent.
Ugyanakkor tény, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye azon régiók közé tartozik, amelyek fokozottabban terheltek ezzel a problémával, és amikor a mi kormányunk kormányra került, bizony foglalkoztatási válságtérségnek lehetett tekinteni nemcsak a kistérségeit, hanem egészét is. Úgy gondolom, jó hír lehet mindezzel szemben az, hogy '94 óta egyrészt folyamatosan csökken a regisztrált munkanélküliek száma, másrészt '97 első negyedévében végre először bővült Magyarországon a foglalkoztatás; és ez - tekintettel arra, hogy a megelőző 8-10 évben 1,2-1,5 millió munkahely szűnt meg Magyarországon - egy fordulatot jelez a munkaerőpiacon, hogy végre nem csökken tovább a munkahelyek száma, hanem - ahogy a statisztikai hivatal jelzi - az első negyedévben mintegy 10 000 fővel, nagyon csekély mértékben, de most már tendenciaszerűen növekedésbe kezdett a foglalkoztatás hazánkban.
Lényeges momentum, hogy ott, ahol válság sújtotta övezetek vannak, ma már több döntési lehetőség és több pénzeszköz áll rendelkezésre arra, hogy kezeljék ezt a helyzetet. Ezért van az, hogy idéntől immáron 2,4 milliárd forint csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elkölthető pénz van a decentralizált Foglalkoztatási Alapban. Én ezt helyesnek tartom, hogy oda kell jusson a döntés, a pénz, ahol a probléma jelenleg is van, mert azt készséggel elismerem, hogy az ország régiói közül Északkelet-Magyarország van nehéz helyzetben, egy kedvező és javuló munkaerőpiaci átlagos helyzethez képest is.
Kérem, válaszomat azzal fogadja el, hogy itt, e körben is informálom arról, ebben a hónapban indul a 3000 fős közmunkaprogram a megyében, ami azt hiszem, ezen foglalkoztatási viszonyok mellett sokak munkáját lehetővé fogja tenni a ma munkanélküliek közül.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me