UNGÁR KLÁRA

Full text search

UNGÁR KLÁRA
UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Hasznos Miklós és Varga Mihály felszólalása késztet arra, hogy megkérjem mind a kettőjüket, hogy az összehasonlítható dolgokat hasonlítsák össze.
Nem lehet azt mondani, hogy a hiány 52 év múlva 2600 milliárd forinttal fog nőni, ha nem mondja meg azt is Hasznos úr, hogy ennek az alapnak a szolgáltatásai ezzel arányosan mennyivel csökkennek. Nem lehet az egyik szám esetében egy statikus állapotból kiindulni, a másiknál meg egy dinamikus számot mondani; azt gondolom, nemcsak nem lehet, hanem nem is való.
Varga Mihály a kötelező pénztárak - vagy nevezzük őket pénztáraknak, mert hiszen önkéntes és kötelező befizetések fognak befolyni hozzájuk -, a magánpénztárak működési költségéről beszél, és szerencsésen vagy szerencsétlenül, de amerikai és más országok példáját hozta, miközben nem kellene nagyon messzire mennünk.
Ma Magyarországon a tb-önkormányzat működési költségeivel összehasonlítható szám - három év verseny után - az önkéntes pénztár szférában 2 és 3 százalék között van. Tudniillik milyen költségei vannak ma a tb-önkormányzatnak? Ki kell fizetni, be kell szedni, át kell utalni, s postázni. Ezek az összehasonlítható költségek az önkéntes pénztárak nagyon nagy többségénél egyébként már 2 százalék alatt vannak. Mi az a másik 2-3 százalék, amely a költségeiket terheli vagy növeli? Ezeket úgy hívják, hogy vagyonkezelési költség és letétkezelési költség.
Tehát amennyiben a tb-önkormányzat, úgy, ahogy a pénztárak ma egyéni számlán nyilvántartják a tb-járulékokat, és nem vagyonvesztéssel a vagyonukat kezelik, akkor azt gondolom, hogy összehasonlíthatóvá válik majd a pénztárak költsége és a tb-önkormányzat költsége. Ha ezt mind összeadjuk, kedves Varga képviselő úr, akkor azt gondolom, a mai nappal a pénztárak költsége lényegesen alacsonyabb, mint a mai tb-önkormányzaté.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiban. - Egy hang az SZDSZ padsoraiból: Igen.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me