DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! Június 4-én sokan gondolnak Trianonra, mégpedig már egyre kevesebben Európában is a művelődéstörténetben szereplő trianoni palotára, Marie-Antoinette kedvenc szórakozóhelyére, sokkal inkább a versailles-i békerendszer egy döntési fórumára, amely fordulópontot jelentett Magyarország történetében.
Hogy miért jelentett fordulópontot az a magyar történelem egyik nagy kérdése, amire sok válasz született, sok vita folyik körülötte, sokat tudunk róla, és sok keserű megállapításunk lehet. Van benne olyan probléma, ami azzal függ össze, hogy a magyarság népi tömegei mikor és mennyire tudták kitölteni a Kárpát-medencét, mikor szorult vissza létezési lehetőségük a történelemben. Szól arról, hogy 1849 után miért következett be egy olyan fordulat a magyar politikai történetben, amelyik a függetlenség kérdését háttérbe szorította, és úgy gondolta - egykorú fogalommal élek -, hogy a napsütötte oldalra mehet át, és figyelmeztetések ellenére nem vette észre, hogy az árnyékba borulás előtti oldalra megy át; és szól arról, hogy az a dualista szerkezet, amibe belehelyezkedett, az egykorú megítélést később visszaigazolva nem villámhárító volt, hanem villámvonzó, hogy azon belül a parlamentáris lehetőségek olyan önkényuralmi tényezőkkel társultak, amelyek lehetővé tették, hogy korszerűtlen erő magának vindikálja a jogot, hogy mindent megfontoljon és mindent meggondoljon; és szól arról, hogy a Monarchia felbomlása után Magyarországon miért és hogyan kerültek túlsúlyra előbb olyan baloldali szélsőségek, majd - visszahatásként is - olyan jobboldali szélsőségek, amelyek folytán Magyarországot kritikusai a következetlenségek, a megbízhatatlanságok országának tüntették fel.
Hogy mit jelentett Trianon, én most nem akarom részletezni, inkább néhány tanulságát. Valamennyien - családunk sorsában, egyéni sorsokban, a nemzet sorsában - megéltük és megéljük a következményeket. Nem ellene lázítani, nem passzivitással a belenyugvást mondani indokolt ma. Hanem arra rámutatni - és én három dologra szeretnék rámutatni -, hogy a józan magyar nemzeti és demokrata gondolkodás hogy igazodhat el ma ebben a bonyodalomban. Egyfelől azzal, hogy tudomásul veszi, hogy a legfontosabb, amit ebben a kérdéskörben tehetünk az, hogy Magyarországon olyan jogállam épüljön ki, amely példa és kényszerítő erő lehet a környezetünkre, hogy ezt kövessék; olyan jogtisztelő magatartás, amelyik lehetetlenné teszi, hogy a szomszédságunknak joghátrányok következzenek be az ott élő három, három és fél millió magyar számára; és még egy, ami személyünk, valamennyiünk számára adott lehetőség: hogy nemcsak szavakban törődjünk a határon túli magyarsággal. Vegyék elő: ki előfizetője határon túli magyar folyóiratnak? Ki veszi előszeretettel a határon túl megjelenő magyar könyveket? Ki vesz részt a külföldön (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) szerveződő magyar színházak budapesti előadásain? Ki fogadja szeretettel az onnan átkelőket: (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten jelzi az időkeret leteltét.) Ki gondol velük minden lehetséges segítő pillanatban?
Kérem, tudatosítsák pártkülönbség nélkül ennek az igényét a határon túlra sugárzóan. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me