DR. BÁNK ATTILA

Full text search

DR. BÁNK ATTILA
DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm szépen, alelnök asszony. Brúszel László nagyívű felszólalásának egy piciny darabkájához szeretnék csatlakozni. Valószínűleg félreértettem, de ha félreértettem, ez azért volt, mert félreérthetőnek hallatszott, képviselőtársam, tehát azt hiszem, hogy ezt a részét rendbe kellene tenni.
Amikor ön elemezte a reform szükségességét, akkor bevezetőjében arról beszélt, hogy a városi bíróságokon és általában a bíróságokon elhúzódnak az ügyek, a bírák fiatalok, illetve nem élnek azokkal az eszközökkel, amelyekkel joggal élhetnének - mondta ön. Ebből az előadásból, ebből a megfogalmazásból, illetve ilyenképpen való megfogalmazásából bennem az az érzet támadt - és remélem, hogy csak kényszerképzet ez részemről -, hogy ön ebben a vonatkozásban valahol a bíróságok, a bírák felelősségét is felvetette a bírósági eljárások elhúzódása, az igazságszolgáltatási eljárások elhúzódása vonatkozásában. Emellett éppen erre a tényre alapozva ön említette azt, hogy szükséges az igazságszolgáltatási reform.
Úgy gondolom, fogadatlan prókátor nem kell a magyar bírói karnak, de szögezhetjük, hogy nem lehet felelőssé tenni a ma Magyarországon működő bírói kart azért, hogy ezek az eljárások - egyébként olyan módon, ahogy ön mondta - elhúzódnak. A bíró azzal a lehetőségével tud élni, amelyet számára az eljárásjogi törvények biztosítottak. A vitának korábbi szakaszában is több alkalommal kifejtettük - én külön szóltam erről -, hogy gyakorlatilag egy feje tetejére állított piramisról van most szó. Egy gombról beszélünk, egy gombot nézegetünk, de a kabát, az eljárásjogi törvény még nem készült el. Következésképpen a bírói munka, az igazságszolgáltatási munka meggyorsításának az alapvetése, az eljárásjog, a polgári, illetve a büntetőeljárás-jog felgyorsítása ennek a reformja. Ebből pedig az következik, hogy a magyar bírói kar - bár valóban fiatal összetételét tekintve - felkészült. Felkészült azokra a feladatokra, amelyek remélhetőleg egy új büntetőeljárás-jogi rendszer adta kereteken belül gyorsabban fogja tudni az igazságszolgáltatásban rárótt feladatokat végrehajtani.
Ezt a kétperces megjegyzést csak azért fűztem a képviselőtársam hozzászólásához - befejezem, alelnök asszony -, hogy még véletlenül se kelljen annak a képzetnek kimennie a tévé képernyőjén keresztül, hogy itt a parlamentben valaki is a magyar bíróságok összetételét, illetve felkészültségét vitássá tenné.
Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me