DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Rendkívüli horderejű kérdésről van szó, amikor a magyar tejfogyasztásról beszélünk. Valóban nem csupán gazdasági kérdésről van szó, hanem népegészségügyi kérdésről és fiataljaink táplálkozásáról. Ezzel kapcsolatban rengeteg a kívánnivaló.
A tejfogyasztás valóban csökkent, a szarvasmarha-ágazat jelentősége a mezőgazdaságon belül nincs kellő súllyal értékelve. A tehénlétszám a kilencvenes évek elejétől 630 ezerről 450 ezerre csökkent. Tejfogyasztásunk - amely meghaladta a 200 litert - is csökkent, és körülbelül 130-140 literre tehető. Nem lehetünk vele megelégedve, nem felel meg a fejlett országok normatíváinak, és mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy ezen a területen lépni tudjunk.
Nem véletlen, hogy a Földművelésügyi Minisztérium az Agromarketing Centrumán keresztül a tejvilágnap alkalmából jelentős rendezvényeket indított el, Budapesten is nagyszabású tudományos konferenciát tartottunk, amelyről képviselő úr is megemlékezett, de nyilván nem lehet csupán konferenciákkal és előadásokkal ezt a témát rendezni.
Nem szeretném alábecsülni a reklám szerepét, ezen a területen is van tennivalónk, hisz közben drasztikusan emelkedett a különféle üdítőitalok fogyasztása - Coca Cola, Pepsi Cola stb. - a tej rovására. Tehát a reklám területén is lépnünk kell, másrészt pedig fontosak azok az akciók, amelyekről itt szó volt. Már végeztünk kalkulációkat, mintegy 5 milliárd forintba kerülne egy ilyen iskolatej-akciórendszer éves szinten. Az a kérésem, támogassa a parlament, hogy a költségvetésben - az agrártámogatásban vagy az élelmiszer-gazdaság támogatásában - ez valamilyen módon kapjon helyet.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me