DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Képviselőtársaim előtt is ismeretes, hogy az Országgyűlés 1996 decemberében fogadta el a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi CXXVII. törvényt. Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság korábbi iránymutató határozata alapján - az államot terhelő intézményvédelmi kötelezettség rögzítésével, illetve a pártoktól, társadalmi szervezetektől és állami szervektől független, több pólusú rendszer kialakításával - új alapokra helyezte a nemzeti hírügynökség szervezetrendszerét, és a nagy múltra visszatekintő, központi költségvetési szervként működő közszolgálati hírügynökség részvénytársasággá történő átalakításáról döntött.
A törvény az állam nevében az Országgyűlés hatáskörébe utalta a részvénytársaság alapító okiratának elfogadását. A benyújtott határozati javaslat ennek a feladatnak a teljesítését jelenti. Az alapító okirat elfogadása azért is kiemelkedő jelentőségű, mivel a törvény rendelkezései szerint a részvénytársaság működése szempontjából meghatározó szervezetek, így a tulajdonosi tanácsadó testület, a felügyelőbizottság, a könyvvizsgáló, illetve a részvénytársaság ügyvezetését ellátó elnök megválasztásával kapcsolatos eljárások és határidők kezdetét az alapító okirat elfogadása jelenti. A részvénytársaság tulajdonába és rendelkezésére bocsátott állami vagyont az alapítói jogokat gyakorló Országgyűlés adja át. Ezért szükséges, hogy a megfelelő fejezetátcsoportosításról is - a határozati javaslat 2. pontja szerint - rendelkezzen az Országgyűlés.
A részvénytársaság meghatározó szerveinek és személyeinek az alapító okirat elfogadását követő megválasztása teszi szükségessé és indokolttá azokat a felhatalmazásokat, melyek a részvénytársaság cégbírósági bejegyzéséhez szükséges alapító okirat megfelelő kiegészítésére hatalmazzák fel a részvénytársaság megválasztásra kerülő elnökét. Erről a határozati javaslat 3. pontja rendelkezik.
A határozati javaslat egyes választási eljárással kapcsolatos pontjai a törvény által meghatározott határidőkhöz igazodva rögzítik az alapító okirat elfogadását követő eljárásokat. A határozati javaslat mellékletét képező alapító okirat a gazdasági társaságokról szóló törvényben és a nemzeti hírügynökségről szóló törvényben meghatározott eltéréseknek megfelelően rögzíti a részvénytársaság alapvető adatait, tevékenységi körét, szervezetét, a feladat- és hatásköröket. Az alapító okirat csak azokban a kérdésekben tartalmazza a szükséges új elemeket, amelyekre a törvény lehetőséget teremtett. Így például a hírügynökségi törvény 15. §-a alapján rendelkezik a felügyelőbizottság üléseinek rendjéről, határozatképességéről, jegyzökönyvvezetésére vonatkozó szabályokról, továbbá részletes előírásokat tartalmaz a tulajdonosi tanácsadó testület titkárságáról.
A részvénytársaság gazdálkodásával és finanszírozási kérdéseivel kapcsolatos alapvető kérdések között már a törvény is tartalmazza: a hírügynökségi tevékenység alapvetően közszolgálati feladataira figyelemmel elengedhetetlen, hogy az Országgyűlés e közszolgálati feladatok ellátásához szükséges mértékű céltámogatásban részesítse a részvénytársaságot. Az alapító okirat a részvénytársaság gazdálkodási szabályai között ezt azzal egészíti ki, hogy a támogatásra vonatkozó javaslatot a részvénytársaság elnöke csak a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottság véleményének beszerzése után teheti meg. Itt szeretném felhívni a pénzügyi kérdések rendezéséért felelősséget érző képviselőtársaim szíves figyelmét arra is, hogy az egyes olyan finanszírozási problémák, melyek nem szorosan a részvénytársaság megalakulásához, hanem még a nemzeti hírügynökség költségvetési szervként történő működéséhez kötődnek, nem az alapító okiratra tartoznak.
Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a kormány legutóbb májusban az 1060/1997. határozatában foglalkozott egyes, ma fennálló tartozások rendezésével annak érdekében, hogy az MTI költségvetési szerv jogutódjának minősülő részvénytársaság induló működési feltételei tisztázottak legyenek, és a jelenlegi lehetőségek keretei között optimális alapot biztosítsanak a közszolgálati feladatok ellátására.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy a nemzeti hírügynökség átalakítási folyamatának mielőbbi lezárása érdekében az önök előtt lévő javaslatot elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me