FEKETE GYÖRGY

Full text search

FEKETE GYÖRGY
FEKETE GYÖRGY (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Örömmel nyugtázom - ami eléggé szokatlan dolog - Schiffer János felszólalását, mert bizottsági előterjesztése annak bizonysága, hogy a kulturális bizottságban fél éve, háromnegyed éve meglehetősen konszenzusos alapon születnek a döntések. Olyan konstruktív ellenzéki magatartás tapasztalható 2-3 törvény esetében, amelyet - nyugodtan elmondhatjuk - konstruktív kormánypárti magatartás váltott és hívott ki. Ebben a tekintetében Horn Gyula miniszterelnök úrnak mélyen nem volt igaza a nemrég tett felszólalásában.
Mi, kereszténydemokraták azok között voltunk, akik minden olyan törvényt végig támogattunk, amely a média dolgában, a tisztességes közszolgálat dolgában megszületett; így nagyon örültünk a hírügynökségi törvénynek, és a bizottsági munkában is aktívan részt vettünk. Most azonban a Kereszténydemokrata Néppártnak jelezni kell, hogy ez a határozati javaslat és ennek megszavazása és bevezetése ilyen módon, ahogy most van, jelentősebb korrekciók nélkül, ugyanazt a helyzetet fogja előidézni, amiben kisebb mértékben az Országos Rádió és Televízió Tanács, de döntő részben a Magyar Televízió van.
Miért? Mert most ennek a részvénytársaságnak a megalapítása is eleve görgetett adósságokkal és terhekkel indul; és ha ebben a tekintetben van rossz módszer, ez rossz módszer, ha van rossz hagyomány, ez rossz hagyomány. Az előterjesztés lényegében e kérdésben csak két részben intézkedik. Intézkedik először a státuszváltozásból adódó 42 millió forint többlet-előirányzat dolgában, intézkedik a valutaintézmények külföldi tudósítókat érintő szja- és tb-kötelezettségének fedezéséről, valamint 12 millió forint erejéig a korkedvezményes nyugdíjak egyösszegű befizetéséről.
Intézkedik másodszor úgy, hogy céltartalékból kívánja fedezni az erre vonatkozó, '96-ban született törvény későbbi módosításával a további létszámcsökkentés végrehajtását 112 millió forint biztosításával. Ezek, gondolom, helyes intézkedések.
Igen ám, de az MTI előterjesztette az átalakulással közvetlenül összefüggő, illetve a költségvetés rendszeréből való kiválása miatt felmerülő pénzigényét, és azok hiányait is, amit az eddigi működés alulfinanszírozásából szenvedett el folyamatosan mind a mai napig. Ezeket a Pénzügyminisztérium javaslata alapján a kormányhatározat több elemében rendszeresen figyelmen kívül hagyta, vagy megoldásukat az új elnök hivatalba lépése utánra halasztja el. Evvel a gesztussal újabb bizonytalansági tényezők kerülnek a zavartalan működés rendszerébe.
Sorrendben ezek a következők - és kihagyok minden olyan megállapítást, aminek tekintetében Molnár Péterrel egyetértek és elvi természetű. Az induló részvénytársaság készpénztőke-szükségletét a kormány az MTI '97. évi költségvetésének második félévére esedékes részéből előrehozott 250 millió forinttal teremti meg. Ebből adódóan az év végére ugyanilyen összegű vagyoncsökkenés keletkezik, és nem használható fel forgótőkeként.
A kormányhatározat nem rendelkezik azoknak a többletkiadásoknak a fedezéséről sem, amelyek a közeljövőben felállítandó felügyelőbizottság és könyvvizsgáló működtetéséhez szükségesek, természetesen még ebben az 1997-es esztendőben. Minden egyéb, itt nem említett kérdést a hivatalba lépését követő 30 napon belül az új elnök által benyújtandó pénzügyi gazdasági terv elbírálásától tesz függővé, s azt az 1997. év végére, sőt némelyeket 1998-ra halasztja el.
Eközben egy szó sem esik az amortizációs - legalább az egyszeri eszközpótlás mértékét elérő - támogatás megadásáról, és továbbra is nyitott a 297 millió forint tb-járuléknak és a körülbelül 140 millió forint késedelmi pótléknak mint kötelezettségnek a kérdése.
Fontos még, hogy ha az Országgyűlés határozatával megalakítja a részvénytársaságot, annak kihirdetése 1997. július 1. napjára essen, mert ez az alapítás dátuma, egyben a társasági működés kezdő hónapja is. Lényeges, hogy a kötelezően előírt költségvetési beszámoló is így egy teljes fél évet öleljen fel, s a vagyonmérlegbe a vagyonváltozás egyértelműen legyen eszerint átvezethető.
A határozatban szereplő 187,8 millió forint adó törlése csupán formai kérdés, mert erre nézve a 2376/1995. (XII. 1.) Korm. határozat már rendelkezett.
A kereszténydemokraták ismételten leszögezik, hogy egy Országgyűlés által alapított részvénytársaság az eddigi összes rossz tapasztalatok korrekciójaként jöhetne ma már csak létre, vagyis az Országgyűlésnek köteleznie kellene a kormányt a költségvetési tartalék igénybevételére. Ha ez nem lehetséges, akkor a tehermentes részvénytársaság alakításához a költségvetést szükséges módosítani. Csak egyet nem szabad elkövetni a kormánynak: összekötött kezekkel és lábakkal, az egyenlő esély látszatával küldeni hosszú távú versenyre az új rt.-t azokkal, akik régen edzésben vannak, és akiknek erőnlétét kalóriadús táplálékkal fokozzák ismerős és ismeretlen hírügynökségi gasztronómusok.
Némileg részletesebb a pénzügyi kérdésekben azért voltam, hogy a jelzett kulturális bizottsági ülésen szerdán a hibák közül minél többet kiparírozni tudjunk, és minél több olyan ajánlattal legyünk az előterjesztő felé, amelyek végleges megoldása a törvény igenlését, illetve a határozat igenlését idézheti elő a mi frakciónkban.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me