DR. TÓTH TIHAMÉR

Full text search

DR. TÓTH TIHAMÉR
DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásra előterjesztett törvényjavaslat általános vitáját kezdhetném azzal is, hogy innen jelentem: a munkaügyi tárca a helyén van, és dolgozik. Tulajdonképpen kevés olyan tárca van a mostani kormányban, amelyik eldicsekedhet azzal, hogy egyszerre három törvényjavaslatát tárgyalja az Országgyűlés. Mondhatnám folytatásként azt is, hogy talán jót tett ennek a törvényjavaslatnak, hogy a tárca ütemezése szerint harmadikként került benyújtásra, mert ez már nem módosít további négy-öt törvényt, nincsenek benne kereszthivatkozások. Örülök annak is, hogy tulajdonképpen egy rövid, áttekinthető kép rajzolódik ki az előttünk lévő javaslatból.
Ha belenéz az ember egy kicsit részletesebben a javaslat rendelkezéseibe, akkor könnyen megjelenhet előtte a mesebeli leány alakja, amelyik - mint közismert - jött is, meg nem is, és hozott is, meg nem is. Mindezt azért mondom, mert hallottunk egy optimizmustól duzzadó kormánypárti véleményt, egy másik kormánypárti véleményt, amelyik már kevésbé volt ennyire optimista, mert inkább a jogos aggályait vetette fel. Most ellenzéki oldalról ugyancsak ehhez az oldalhoz szeretnék csatlakozni.
Tulajdonképpen az már nem meglepetés, hogy megint olyan törvényjavaslat van előttünk, amelyik nem bírja az ÉT állásfoglalását és támogatását. De itt egy kicsit azt mondom, hogy talán megértők is lehetnénk, mert az ÉT hogyan is tudott volna ebben a körben állást foglalni. Egyszerűen azért, mert jelen van az ÉT-ben az a munkáltatói oldal, amelyre ez a javaslat vonatkozni fog? Nincsen. A munkavállalókat az ÉT-ben képviseli az a szövetség vagy szakszervezeti tömörülés, amelyre ez vonatkozni fog? Nem. Úgyhogy azt mondom, lehetünk akár elnézők is, mert az ÉT is egy kicsit a működési körén kívülinek tekinthette ezt a törvényjavaslatot.
Nem tartom valószínűnek - bár szívesen elismerem, ha tévednék -, hogy a pénzügyi kormányzat, illetve a különböző biztosítási pénztárak milliárdos bevételre fognak szert tenni majd a javaslat bevezetése után. Úgy érzem: egyrészt a tervezett kör, a tervezett személyi hatály nagyon szűk, azonkívül pedig nem hiszem, hogy ezentúl olyan nagy kedvvel alkalmaznák a munkanélkülieket alkalmi munkavállalói könyvvel a magánszemély-munkáltatók, akik nem lehetnek vállalkozók.
Ha a javaslat egészét nézzük, amely 12 paragrafusból áll, a mi megállapításunk szerint ebből a 12 paragrafusból legfeljebb 4-5 vagy legfeljebb a hatályba léptető rendelkezés az, ami törvényi szintű szabályozást igényelne. Úgy érezzük, hogy egy kicsit keverednek bizonyos jogalkotási szakmai elképzelések és szükségszerűségek. Kíváncsi lennék egyszer, ha hallhatnánk ilyen törvényjavaslat előterjesztése kapcsán, mondjuk, az Igazságügyi Minisztérium - mint hajdan a jogszabályok előkészítéséért felelős tárca - véleményét. Például mit lehet kezdeni egy olyan törvényjavaslattal, amelyik olyan részletszintű szabályozásokba megy bele, hogy az alkalmi munkavállalói könyv kiállítására hogyan kell megállapodást kötni a munkaügyi központ kirendeltségének és a települési önkormányzat jegyzőjének, illetve hogyan fogja a rendelkezésére bocsátani a különböző formanyomtatványokat. Ha valami nem törvénybe való szabályozás, akkor ez biztosan nem az.
Az egész törvényjavaslattal kapcsolatban úgy érzem, sokkal szerencsésebb lett volna, ha a javaslat 11. §-ának megfelelően ez az egész rendelkezés bekerül a mostani hatályos munka törvénykönyv módosításába.
(20.00)
Ezért felesleges volt új törvényjavaslatot készíteni, ugyanis maga ez a javaslat a hivatkozott jogszabályhelyen elintézi azt, hogy mi az, amit a munka törvénykönyve rendelkezéseiből az alkalmi munkavállaló könyvvel történő foglalkoztatása esetén nem kell alkalmazni. Tehát egy általánoshoz képest speciális esetet szabályoz, és megvannak a speciális esetnek a szabályai. Szóval ez, hogy miért kellett új jogintézményt bevezetni, én úgy érzem, hogy talán a nem kellő körültekintésnek az eredménye.
Szeretném jelezni azt is, hogy az a kör, akire egyáltalán ez a javaslat valamifajta pozitív vonást hozhat - az a munkanélküli kör, aki eddig is alkalmi munkából igyekezett megélni -, nem valószínű, hogy élvezni fogja azokat az előnyöket, amelyekről itt az előbb csokorba kötve hallottunk jó néhányat. Miért mondom mindezt? Egyrészt túlontúl optimistának tartom a mellékletnek az öt bérsávot meghatározó részét. Tessenek megfigyelni majd, hogy a hatálybalépése esetén akár a második sávban történő foglalkoztatásról fognak-e majd számot adni! Ez minden munkanélkülit alkalmazót arra ösztönöz, hogy a lehető legkisebb költséggel próbálja megoldani az ő foglalkoztatását; és hogyha utalás történt arra, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkanélkülinek hogy fog segíteni, szeretném mondani, hogy sehogy. Ugyanis nem fog tudni semmit mondani az a munkanélküli, akinek azt mondja, hogy téged csak a 700 forintos napibérrel tudlak foglalkoztatni, legfeljebb majd megegyezünk még egyéb természetbeni járandóságokban. Nem hiszem tehát azt, hogy ez a legelesettebb és legkiszolgáltatottabb rétegen, illetve annak a helyzetén bármit is javítana.
Nagyon érdekes az, hogy a személyi körnél - az államtitkár úr előterjesztéséből tudjuk - elképzelhető, hogy már 1998. január 1-jével történik egy bővítés. Én úgy érzem, megint nem szerencsés, hogy szeptember 1-jével hatályba lép egy törvény, utána január 1-jével megint hozzá fogunk nyúlni; tehát ha egyáltalán van a munkáltatói oldalról egy szélesebb réteg, aki ezt a kedvezményes alkalmaztatást tudná megvalósítani, akkor az igenis az egyéni vállalkozóknak a köre. Mindenféleképpen indokolt lenne tehát, és én nagyon örülnék, hogyha esetleg a kormánypárti képviselőtársaim részéről kapnék erősítést ahhoz, hogy igenis lépjen hatályba már most szeptember 1-jén ez a törvényjavaslat az egyéni munkáltatók vonatkozásában is.
Tekintettel arra, hogy a Magyar Demokrata Néppárt részéről a törvényjavaslathoz fűzött optimista reményeket túlzóknak találjuk, és igencsak kétkedünk a kívánt és várt hatás elérésében, ezért úgy érezzük, hogy a megoldási szándék ugyan dicséretes, de tartunk tőle, hogy nem ez a törvényjavaslat fogja - és különösen nem ebben a formában - ezt a célt elérni. Így jelenleg annyit tudunk mondani, hogy az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás a munkanélküliek további jogosultságszerzésének az egyik lehetősége lehetne, de nem valószínű, hogy a gyakorlatban ezt teljesíteni fogja. Így ezen formájában a Magyar Demokrata Néppárt képviselőcsoportja ezt támogatni nem tudja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me