SZABÓ RUDOLFNÉ DR.

Full text search

SZABÓ RUDOLFNÉ DR.
SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Ház! Ez egy nagyon ellentmondásos törvényjavaslat. Remek ötlet - bizonytalanul, több hibával kidolgozva. Az egyeztetések elmaradtak egyes területeken, vagy nem fejeződtek be. Éppen ezért már elöljáróban is elmondanám, hogy e törvényjavaslatnál is indokolt az általános vita lezárásának elhalasztása legalább egy héttel.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat alapjában véve azt a célt szolgálja, hogy minél kevesebb legyen a feketén való foglalkoztatás, és így a fekete munkavállalás Magyarországon. Az ugyanis olyan méreteket öltött már, mint az köztudott, hogy minden lehetséges és elfogadható módon meg kell próbálkozni a visszaszorításával. Sajnálatos módon a teljes és megnyugtató megoldásra még nem született elképzelés; és amíg a közterhek jelentős mértékű, a munkaadók által kigazdálkodható nagyságrendűre való csökkentésére nem kerülhet sor, számolni kell a feketén való foglalkoztatás fennmaradásával.
A visszaszorításra már ez ideig is történtek lépések, hiszen már ez évben megkezdődött a tb-járulék csökkentése, sor került a munkavédelmi felügyelőség megerősítésére, hogy nagyobb létszámmal és nagyobb hatáskörrel lehetővé váljon a munkaadók fokozott ellenőrzése és felelősségre vonása is. Mindezek azonban kevésnek bizonyultak, hiszen az alacsony jövedelmű kisvállalkozások sok esetben csak így tudnak fennmaradni, a munkanélküliek, illetve járadékosok, a jövedelempótló támogatásban részesülők pedig csak így tudnak munkához, illetve ez által mellékjövedelemhez jutni. Oly mértékű e téren a munkavállaló kiszolgáltatottsága, hogy még az egészségügyi ellátásra vagy a nyugdíjra való jogosultságot is veszélyeztetik, illetve elveszítik; ez persze - különösen fiataloknál - még tudatlanságból is adódhat. Az állam elesik egy jelentős bevételtől, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy nincs lehetőség a közterhek elfogadhatóan alacsony mértékre való csökkentésére. Ez ismert mindnyájunk által, ez egy ördögi kör. Természetesen e téren is, mint sok más területen, a gazdasági fellendülés jelentheti majd az igazi megoldást.
A cél érdekében azonban nem mondhatunk le a kisebb lépésekről sem. Így ennek tekinthetjük ezt a jelenlegi törvényjavaslatot is, melynek révén ugyan nem csökkennek a közterhek, de egyszerűbbé válik az alkalmi foglalkoztatás, nem szükséges hozzá bonyolult adminisztráció. Ez különösen akkor előnyös, ha nincs elégséges szakember a munkaügyi, társadalombiztosítási ügyek intézésére. Ezen túlmenően az adminisztráció csökkentése minden vállalkozásnál egy igen fontos, nem elhanyagolható szempont.
Másrészt a munkavállaló számára is ellenőrizhetővé válik a folyamat, nem kell attól tartania, hogy a munkaadó "elfelejti" befizetni utána a közterheket. Kedvező a munkanélküli számára abból a szempontból is, hogy folyamatos munkaviszony nélkül is lehetővé válik számára a munkanélküli-ellátáshoz szükséges 180 napos biztosítási idő megszerzése két év alatt. De kedvező a nyugdíjasoknak is, mert az ily módon megszerzett jövedelmüket nem kell összeszámítani a nyugdíjjal. Kedvező a Magyarországon tartózkodó külföldi diákoknak, akik nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonyban állnak az oktatási intézményekkel.
(19.30)
Ez utóbbiak tanulás melletti foglalkoztatása esetén egyébként is gondot okoz a jelenlegi magas adóelőleg levonása. A törvényjavaslat szerint azonban a jogosultság nem terjed ki az egyéni vállalkozókra, amit a munkaadók érdekképviselete is nehezményezett. A parlament foglalkoztatási bizottságának ülésén is felmerült ez a kérdés, ahol is a Munkaügyi Minisztérium államtitkára nyilatkozott az 1998. január 1-jével történő kiterjesztésről, mint ahogy most az államtitkár úrtól hallottuk ennek megismétlését. Néhány kérdés azonban mindenképpen tisztázásra vár még.
A törvényjavaslat aggályos az egészségügyi biztosítás szempontjából. A naponta, kétoldalúan aláírt alkalmi munkavállalói könyv írásos munkaszerződésnek számít, ugyanakkor nem jogosít táppénzre, szabadságra. Igaz ugyan, hogy egészségügyi biztosítást sem kell fizetnie a munkavállalónak, csak az egészségügyi hozzájárulást - de vajon szinkronban vannak-e e vonatkozásban a befizetési kötelezettségek és a keletkezett jogosultságok? Egynapos munkaviszonnyal, egészségügyi hozzájárulás befizetésével 30 napra lehet jogosultságot szerezni az egészségügyi ellátásra, táppénzre nem, kivéve a baleseti táppénzt. Mi a véleménye az egészségügyi biztosítónak, teljesen rendben van ez így? Vagy a nyugdíjbiztosító milyen módosításokat fog még kezdeményezni a törvényjavaslatban?
Más: mit eredményezhet a 10 százalékos adóelőleg-levonás? Pontosan kinek mi a feladata az adóelszámolásban? Hogyan lesz befizetve az adókülönbözet, ha a munkavállaló évi jövedelme meghaladja a 250 ezer forintot? Leginkább amiatt merül fel a kérdés, hogy milyen lehetőség lesz ennek a behajtására. Nem képzelhető-e el az, hogy egyes munkaadók számára bizonyos helyzetekben csábítóbb lesz ez a megoldás, mint a folyamatos foglalkoztatás? - elképzelhető, hisz erről beszélt az előbb államtitkár úr is. De ennél még sokkal nagyobb az a probléma, hogy viszonylag szűk körre terjed ki a törvényjavaslat hatálya, ezt véleményünk szerint mindenképpen bővíteni kellene. Nem ad megoldást a mezőgazdasági idénymunkák alkalmi munkaként való ellátásra, közismert ugyanis, hogy azok jó része folyamatos, 5 napnál hosszabb időt vesz igénybe. Ezt az agrárkamarák részéről nehezményezték.
Az SZDSZ mezőgazdasági munkacsoportja mindenképpen módosító indítványt kíván benyújtani, mert elfogadhatatlanul magasnak tartja még a legalacsonyabb összegű közteherjegyek összegét is. De az egész törvényjavaslattal kapcsolatosan az a legnagyobb aggályunk, hogy a magas közterhek miatt igen kevesen fogják igénybe venni ezt a megoldást, ezért továbbra is törekedni kell az adók, járulékok mérséklésére.
Végezetül megismétlem az SZDSZ-frakció kérését: az általános vita lezárását kérjük a jövő hétre halasztani, amennyiben erre van mód. Ez idő alatt mód nyílna a módosító indítványok átgondolására, s a Munkaügyi Minisztérium is sort keríthetne még a szükséges egyeztetések elvégzésére a tb, az APEH és a foglalkoztatási törvény vonatkozásában.
Kétség merült fel a bizottságban és az SZDSZ-frakcióban az eljárási rendek időbeni kialakítása miatt is, hiszen az önkormányzatok, a munkaügyi központok és a kapcsolódó szervezetek, intézmények számára többletfeladatot okoz, és újszerű megoldásokat igényel - bár ezek vonatkozásában megnyugtatóan nyilatkozott a minisztérium vezető embere; reméljük, hogy sikeres is lesz a törvényjavaslat bevezetése.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me