VEÉR MIKLÓS

Full text search

VEÉR MIKLÓS
VEÉR MIKLÓS (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Alelnök Úr! Képviselőtársaim! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadójaként már megszólaltam a témában, amikor a törvényjavaslatot általános vitára ajánlottam. Országgyűlési képviselővé történt megválasztásomat megelőzően a Zala Megyei Munkaügyi Központ keszthelyi kirendeltségének vezetője voltam. Tapasztalataim alapján tudom, hogy az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített bevezetéséről szóló T/4466. számú törvényjavaslat hiányt pótol. Hiszen már régi törekvés volt az, hogy az alkalmi munkavégzést is minél inkább be kellene vonni a munkanélküliek foglalkoztatási lehetőségeinek bővítésébe.
Minden emberi tevékenységet az érdek motivál, ezt valamennyien tudjuk. Éppen ezért azt kell elérni, hogy a munka nélkül élők, illetve a legális munkahely nélkül lévők is érdekeltek legyenek abban, hogy elfogadják az esetenként alkalmilag felkínált munkát, így nemcsak munkatapasztalatot szerezhetnek különböző területeken - itt főleg a diákság foglalkoztatására gondolok -, hanem abban is érdekeltek, hogy munkában maradhassanak, ugyanakkor ezt legális formában végezhessék. Ennek eddig két akadálya volt: az egyik a munkáltatói közterhek magas költsége - mint hallottuk már -, a másik a munkáltatót terhelő adminisztrációs és egyéb kötelezettségek nagy terhe.
A foglalkoztatási bizottság nevében szólva már említettem, hogy vita volt ott a törvénytervezet munkáltatók, illetve munkavállalók körére kiterjeszteni tervezett hatályáról. A jelenlegi törvényjavaslat hatálya a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. számú törvény 72. §-ában meghatározott munkavállalói körre terjed ki, illetve a 7/1991. számú, október 17-én megjelent munkaügyi miniszteri rendelet 5. § (1) bekezdés g) pontjában megjelölt külföldi természetes személyre - mint munkavállalói körre - terjed ki; a munkáltatók esetében magánszemélyekre.
(19.50)
Itt megjegyzem, hogy jelenleg az egyéni vállalkozók sem tartoznak a törvényjavaslat hatálya alá. Fontosnak tartom külön kiemelni, megjegyezni a külföldiekre vonatkozó munkavállalói kört, mintegy pontosítva. Az idézett kormányrendelet vonatkozó előírásai szerint a Magyarországon működő szakiskolával, középiskolával, alapfokú művészeti, művészetoktatási intézménnyel, felsőoktatási intézménnyel nappali tagozatos tanulói, illetve hallgatói jogviszonyban álló külföldieknek a jogviszony fennállása alatt történő munkavégzése tartozik az említett körhöz.
A közteherjegyről: a közteherjegy lényege az, hogy a közterhek befizetése a lehető legegyszerűbb legyen, tehát a bonyolult adózási és társadalombiztosítási szabályok részletes és pontos ismerete nélkül is képes eleget tenni a munkaadó a közterhek befizetésének, a bevalláshoz kapcsolódó kötelezettségének. A törvényjavaslat lényege az, hogy töredékidőkkel a munkavállaló összegyűjtheti a legális alkalmi munkából származó időszakot, így néhány év - jó esetben másfél-két év - alatt alkalmi munkából jogszerző munkaviszonyt, szolgálati időt tud összegyűjteni az alkalmi munkavállaló.
Itt említem meg - csatlakozva Szabó Rudolfné képviselőtársam véleményéhez -, hogy a nemzeti agrárprogram alapelvei között is találkozhatunk az alkalmi munkavégzés sajátos agrárproblémájával, a zömében falvakra vonatkozó tartós munkanélküliség ugyancsak sajátosnak mondható gondjaival. Itt a bővítési lehetőség megteremtésére gondolok. A törvényjavaslathoz benyújtandó módosításokkal meg kell teremteni a törvényjavaslat ehhez a területhez való alkalmasságát is. Ugyancsak megjegyzem, hogy a törvényjavaslat 5. §-a, az abban jelzettek szerint az alkalmi munkavállalói könyv kiállításával kapcsolatos megállapítási lehetőség egy nagyon fontos feltétele annak, amitől javulást várhatunk. Fontos ez azért, mert így az adott munkaügyi kirendeltség megállapodást köthet egy adott település önkormányzatának jegyzőjével az alkalmi munkavállalói könyv kiállítására. Ez teljesen megfelel az alkalmi munkavállalás gyakorlati tapasztalatainak, a sok esetben előre nem tervezhető teendők sikeresebb megoldásának.
Tisztelt Országgyűlés! Nem szándékoztam a törvényjavaslat minden szakaszát indokolni, csupán az általam legfontosabbnak ítélt tervezett előírások gyakorlati hasznát emeltem ki. Valószínűsítem azt, hogy a törvényjavaslat ugyan néhány problémát még felvet, például a személyi jövedelemadó befizetése körüli gondokat, ezzel kapcsolatos utólagos problémákat, a mellékletben szereplő közteherjegy forintértékét - mint ahogy erről már hallottunk - vagy az ellátási alap forintértékének összefüggését. De abban biztos vagyok, hogy ezzel a törvényjavaslattal is tovább tudjuk csökkenteni a munkavállalók kiszolgáltatottságát, növelve esélyüket a munka világába való bekapcsolódásra.
Tisztelt Országgyűlés! Megjegyzésként teszem hozzá az elmondottakhoz: abban bízom, hogy az alkalmi munkavállalói könyv bevezetése mintegy előfutára a munkakönyv visszaállításának vagy az új foglalkoztatási könyv bevezetésének. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me