DR. BIHARI MIHÁLY

Full text search

DR. BIHARI MIHÁLY
DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): A Házszabály módosításáról szóló országgyűlési határozattervezethez 27 módosító javaslat érkezett be, ebből 22-t két képviselőtársam nyújtott be; nem fele-fele megoszlásban, az igaz, mert húszat Géczi József Alajos, kettőt pedig Tokaji Ferenc képviselőtársam nyújtott be, és öt bizottsági módosító javaslat érkezett. Három a mentelmi bizottságtól, kettő az alkotmányügyi bizottságtól, de tulajdonképpen ezek eredeti, bizottságok által módosított változatát képviselőtársaim kezdeményezték.
Előterjesztőként örömömre szolgál az, hogy a 27 módosító indítványból 23-mal minden további nélkül egyet tudtam érteni, egyetértek, és támogatom is a módosító indítványok megszavazását. Azokra, melyekkel egyetértek, nem térek ki, mert azokból nem mindegyikre, de a legfontosabbakra Géczi József Alajos képviselőtársam kitért.
Van egy sajátos sorsú módosító indítvány - a 20. pontban szereplő indítvány -, amelynek az a lényege, hogy az eredeti országgyűlési határozati javaslat tervezetéből törölni javasolja azt a szabályt, amely előírná, hogy összeférhetetlenség esetén a képviselők kétharmadának szavazatára lenne szükség az összeférhetetlenség kimondásához. Ez a szabály azért él, és azért támogatom ezen - törlésre irányuló - módosító indítvány elfogadását, mert sajnos késik az alkotmánymódosítás, hiszen az alkotmány rendelkezik arról, hogy összeférhetetlenség esetén egyszerű többséggel lehessen a képviselő összeférhetetlenségét kimondani.
Eredetileg arra számítottam, hogy ez bekerül az alkotmánymódosító csomagba - be is került, ezt a részét minden párt támogatta is -, arra számítottam, hogy előbb sor kerül az alkotmány módosítására, és ebben az esetben az alkotmánnyal konform módon - csak az egybenlátás érdekében - a Házszabály is megismételte volna ugyanezt az alkotmányos szabályt. Egyébként a Házszabály esetében ez egy elfogadott szerkesztési mód, hogy az alkotmány legfontosabb szabályait a Házszabály megismétli, azért, hogy egyben lehessen látni egy jogintézmény tartalmát vagy eljárási részét.
Sajnos, azért, hogy nehogy alkotmányellenes legyen a Házszabály - remélhetőleg két héten belül elfogadásra kerülő - módosítása, ezt a módosító javaslatot ki kell venni belőle. Egyetértek a módosító javaslat benyújtójával, hogy nem aktuális; helyesebben: most még nem szabad előterjeszteni, legfeljebb majd az alkotmány módosítása után.
(19.40)
Négy olyan pont van a módosító indítványok között, amellyel nem tudtam egyetérteni.
Az egyik a 9. pontban szereplő javaslat, amelynek az a lényege, hogy az összeférhetetlenségi eljárás kimenetele lehet olyan, hogy a parlament kimondja az összeférhetetlenséget, és lehet olyan, hogy nem mondja ki. Ez az esetek nagyon kis százalékában fordul elő, amikor diszkrecionális mérlegelési alapon hozhat döntést a parlament; az esetek 98 százalékában egyszerű ténymegállapításról van szó az összeférhetetlenségek kapcsán. A módosító indítványt benyújtó képviselőtársam feltételhez kötné a képviselőnek a mandátum lemondásával kapcsolatos nyilatkozatát, ahhoz a feltételhez, hogy ha később megállapítja a parlament az összeférhetetlenséget, akkor lépjen életbe az ő lemondó nyilatkozata. Sajnos lemondó nyilatkozatot feltételhez kötni nem lehet, tehát ez általános jogelvekbe ütközne, ezért ezt a módosító indítványt nem tudom támogatni.
A 22. pontban szereplő módosító indítvány kapcsán kiesne az a lehetőség, hogy a képviselőt előbb felszólítsák az összeférhetetlen helyzet megszüntetésére, - mégpedig szigorú, 5 napos határidő szabásával -, és csak utána, ha ő nem mond le vagy nem szünteti meg az összeférhetetlen helyzetet, kerülne sor tulajdonképpen az összeférhetetlenség kimondására. Itt van némi zavar, megmondom őszintén, az alkotmánynak abból a rendelkezéséből, hogy az összeférhetetlenség megállapításával, pontosabban kimondásával - ezt a kifejezést használja az alkotmány - eleve megszűnik a képviselőnek a mandátuma, azonban nagyon sokszor előfordul olyan helyzet: a képviselő nem tud arról, hogy összeférhetetlen helyzetbe került valami miatt, valamilyen akár szabálymódosítás, pozíciók változása vagy egyebek következtében, és ebben az esetben indokolt számára megadni azt a lehetőséget, hogy felszólítás után, nagyon rövid időn belül, ezt az összeférhetetlen helyzetet szüntesse meg. Ezt a szabályt nem indokolt tehát törölni, legfeljebb simítani vagy a későbbiek során még egy kicsit finomítani érdemes, de törölni nem, ezért a 22. pontban szereplő módosító javaslatot nem támogatom.
Ugyancsak nem tudom támogatni a 23. pontban előterjesztett módosító javaslatot sem, amelyről Géczi József Alajos képviselőtársam részletesen szólt, és indokolta, hogy őszerinte miért nincs szükség azokra a speciális szabályokra, amelyek az összeférhetetlenség általános szabályaihoz képest különös szabályokat állapítanak meg a vagyon-, a jövedelmi és az érdekeltségi nyilatkozat kapcsán. Én pont fordítva látom, mint ő: úgy vélem, hogy ezek a vagyon-, a jövedelmi és az érdekeltségi nyilatkozattal kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályok éppen azért indokolnak és igényelnek speciális szabályokat, mert ezek nem vezetnek a mandátum megszűnéséhez, míg az általános összeférhetetlenségi eljárási szabályok az összeférhetetlenség megszűnéséhez is vezethetnek. Itt egy speciális jogintézményről, az átláthatóságról, nem a klasszikus összeférhetetlenségről van szó, és ez a felszólítást, a kiigazítást lehetővé tevő, ezekhez határidőt szabó speciális szabályokat igényel. Úgyhogy ebben az ügyben, úgy látszik, kétféleképpen ítéljük meg képviselőtársammal ezeknek az eljárási szabályoknak a szükségességét - én a magam részéről szükségesnek tartom ezeket.
Végül a 27. pontban szerepel Tokaji Ferenc képviselőtársam módosító indítványa, amelynek az a lényege, hogy a képviselő bevallásának a jövedelmi viszonyokra, az érdekeltségi viszonyokra vonatkozó és a különböző társadalmi szervezetekhez, politikai szervezetekhez kötődő viszonyokról szóló részét ne hozzák nyilvánosságra, vagyis hogy ez legyen zárt. Én azt gondolom, hogy pont ennek a jogintézménynek - mármint a vagyon-, a jövedelmi és érdekeltségi nyilatkozat megtételének - a lényegét szüntetné meg, ha ez, ennek egy kivonata, illetve a jövedelem esetében egy szintén elnagyoltabb, de pontos, tehát összegszerűen is megjelölt jövedelmi nyilatkozat nem kerülne nyilvánosságra.
Azt gondolom, hogy ha ez nem kerülne nyilvánosságra, akkor még nagyobb lenne a veszélye annak, amiről Géczi József Alajos képviselőtársam is szólt, hogy érződik egyfajta csalódottság a sajtóban, illetve a társadalomban, mert kiderült: a képviselők messze túlnyomó többsége az átlagosnál talán valamivel jobb jövedelmi viszonyokkal bír, de semmi esetre sem tartozik a legvagyonosabbak vagy például a jövedelmi viszonyait tekintve az úgynevezett felső 10 százalékhoz tartozó személyek körébe. Túlzott volt a várakozás, azt gondolom, ezzel a nyilvánossággal kapcsolatban, mármint a vagyon-, a jövedelmi és érdekeltségi nyilatkozat nyilvánosságával kapcsolatban, és meg kell hogy állapítsam azt is: a sajtó ebben az esetben például felkorbácsolt, indokolatlanul korbácsolt fel érzelmeket, várakozásokat, és túláltalánosított. Biztos, hogy vannak, találhatók a képviselők között olyanok, akiknek a vagyona, jövedelme az átlagostól eltér - ha ennek magyarázata van, akkor semmiféle egyéb jogi elszámolással nem tartozik a képviselő. Azt is mondhatnám: a képviselőnek szabad gazdagnak lennie, lehetnek jövedelmei, lehet vállalkozása, csak az nem lehet, ami az összeférhetetlenségről szóló törvényben tilos, összeférhetetlen pozícióként van megjelölve. Hogy ezen túl a képviselő miként ad számot - ha egyáltalán számot kíván adni - jövedelméről, vagyonáról a választóinak, ez már a választók és a képviselő közötti jogviszonyban, nem pedig az összeférhetetlenségi eljárásban ítélendő meg; erre vonatkozóan erkölcsi vagy jogi ítéletet az összeférhetetlenségi eljárásban egyébként nem lehet hozni.
Meg szeretném köszönni a módosító indítványokat benyújtóknak a jó szándékukat. Meggyőződésem, hogy a támogatott módosító indítványokkal pontosabbá, koherensebbé válik ez a szabály, és javítani fogja az összeférhetetlenségi eljárásra vonatkozó szabályokat.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me