DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Full text search

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Asszony! Először kezdtem örvendezni, hogy szociáldemokrata elemeket találok a Kisgazdapárt nézeteiben, de aztán rájöttem - és ne haragudjon érte Sándorffy képviselőtársam, mert egy korban éltünk -, hogy ezek bizony tipikusan posztkommunista nézetek. Egy kis hiba van ezzel a szocializmusba való áru-, munkaerő-piaci problémával. Először is nem volt szocializmus, másodszor pedig munkaerőpiac torzítva létezett az államszocializmusban is, és igaz, hogy ezt nem ismerték el annak idején egyes akkori, ortodox közgazdászok, ettől függetlenül ez még létezett, mint ahogy ma is létezik. És ami nagyon furcsa, hogy ön azt javasolja - nem is egészen értem, mert gondolom, párthatározatot már nem javasol -, hogy kormány deklarálja, hogy most már a munkaerő áruvá vált?
Én nem hiszem, hogy ezt áruvá kellene nyilvánítani, áru az magától. A munkaerőpiacnak a munkaadók és a munkavállalók a főszereplői, a kormány ebben egy harmadlagos szerepet tölt be, még akkor is, ha - igaza van - ebben lehet aktív szerepe is, de az állami tulajdon miatt nálunk ez egy kicsit még bonyolultabb.
A helyzet az, hogy a kommunizmus bukása után a ránk köszöntő kapitalizmus leértékelte a magyar munkaerő árát, ez teljesen igaz, ebben azonban semmiféle szerepe nem volt sem az Antall-kormánynak, sem a rá következő Horn-kormánynak, és azt hiszem, hogy még a '98 utáni kormány sem tud ebben túlságosan aktív lenni. Ennek a leértékelésnek egyébként két oka van: az egyik az, hogy az a termelés, ami itt folyt ezzel a technikával, ez a világpiacon kisebb értéket kap. A másik pedig az egyenlőtlen csere, hiszen a tőkés centrum belső perifériáján, itt a munkaerő tudatos leszorítása is folyik, másrészt azért nem egészen nullára, mert egyértelmű, hogyha valaki megnézi a statisztikát, Lengyelországnál, Csehországnál és Magyarországnál egy kiegyenlítődés van a munkaerő áránál; a cseh és a lengyel egy picit kezdett emelkedni, a miénk pedig leszorult. Ebben tehát abszolút nem értem, hogy a kisgazdák hogyan keresik a mostani kormány felelősségét, ez egy olyan piac, amit szabályozni lehet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), nem pedig kormány által meghatározni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me