DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Full text search

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A munka törvénykönyve egyike azoknak a törvényeknek, amelyek leginkább befolyásolják, meghatározzák az emberek mindennapi életét. Jogos elvárás ezért, hogy a jogalkotó naprakészségét a mindenkori helyzethez alkalmazkodással biztosítsa. Ugyanakkor az is elvárható, hogy a rendszeres és lehetőleg az érintett munkaadói és munkavállalói szervezetekkel egyeztetett felülvizsgálaton túlmenően ne kerüljön sor felesleges változtatásokra.
Mindezt azért kell említenem, mert még az Országgyűlés elé sem került a módosító törvényjavaslat, s a miniszter már nyilatkozott a televízióban a következő módosításokról. Mindez arra mutat, hogy a törvénymódosítás nem átgondolt felülvizsgálat eredménye. Az Európai Unióhoz való csatlakozás valóban megkíván bizonyos jogharmonizációt, de az erősen megkérdőjelezhető, hogy éppen most van-e erre szükség, miért nem lehetett megvárni, amíg az egyéb elképzelések is testet öltenek.
A törvényjavaslatban foglalt módosítások a fentiekből eredően három csoportba sorolhatók: a módosítást feltételezhetően kiváltó szakszervezeti problémák, az EGK irányelveiből eredő módosítások, illetve azok, amelyeket a jogszabálytervezet kidolgozói az előbbiek árnyékában el kívántak intézni. Tekintve, hogy e javasolt törvénymódosítás nem valamilyen összefüggő koncepción alapszik, ezért észrevételeimet is ebben a csoportosításban teszem meg.
A szakszervezeti érdek-képviseleti szervek működésével, illetve tisztségviselőik védelmével kapcsolatos kérdések pontosítása kétségtelenül fontos és indokolt. De éppen a korábban elmondottak alapján a pontosítást nagyon megfontoltan kell végeznünk, mert a nem megfelelő fogalmazás kárt okozhat.
A javaslat 2. §-ában a munka törvénykönyve 21. § (1) bekezdésének módosítása előírja, hogy a válaszadást az államigazgatásban általános 30 napon belül kell megtenni a szakszervezetek észrevételei, javaslatai esetén. A fogalmazás azonban túl nagyvonalú, így veszélyeket rejt. A törvény 23. § (1) bekezdése feljogosítja az érdek-képviseleti szervezeteket és szerveket, hogy a munkáltató jogellenesnek bizonyuló intézkedései, mulasztásai esetén kifogást nyújthasson be. Természetes, hogy minden szakszervezeti szerv nem ezzel kezdi a problémák megoldását, hanem a jelzések alapján észrevételt tesz, magyarázatot kér. Ha a munkaadó tartja a 30 napos válaszadási határidőt, biztos, hogy a szakszervezet kicsúszik a 23. § (2) bekezdésében foglalt egyhónapos határidőből.
Pontatlan fogalmazás jellemzi a javaslat 5. §-ában a törvény 34. § (1) bekezdésének módosítását is. A törvény eredeti szövegének megfelelően a munkaügyi miniszter kiterjesztheti az egész ágazatra a kollektív szerződést, ha azt a szerződéskötő szervezetek kérik. A feltételes mód éppen abból ered, hogy a megkötött kollektív szerződés nem biztos, hogy az adott ágazat minden munkaadójára kiterjeszthető - tehát mérlegelésnek van helye. A módosítás alapgondolata helyes, ugyanis az elmúlt években rohamosan csökkent a kollektív szerződés hatálya alatt álló vállalatok vállalkozásainak száma, de azzal a kiegészítéssel, hogy a megkötött szerződés egyes, széles körben alkalmazható részeit is ki lehet terjeszteni, kérdésessé válik a fenntartás a munkaügyi miniszter részéről. Helyesebb lenne olyan fogalmazás, hogy a szerződő felekkel való egyeztetés alapján végrehajtásra kerül a kiterjesztés.
Az Európai Unió irányelvei korántsem újak. A bennük foglaltak csak fokozatosan épülnek be a törvényeinkbe. Tekintve, hogy a privatizáció gyakorlatilag a vége felé tart, ma már például a jogutódra vonatkozó irányelvi megkötések könnyen beültethetők.
A javaslat általános indoklása is elismeri, hogy a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályok már 1991-ben törvénybe iktatódnak. Maga az ajánlás az 1991. évi IV. törvény 22. és 23. §-ához hasonlóan időben többféle megoldást ajánl.
(17.50)
Ezt figyelembe véve a javasolt módosítás bizony visszalépést jelent. A jelenleg érvényben lévő jogszabály ugyanis kötelezővé teszi a fél éven belüli, nagyobb arányú létszámleépítés 3 hónappal korábbi bejelentését a munkaügyi központnak és az érdekvédelmi szerveknek, a 30 napon belüli létszámleépítés - a javaslathoz képest igen hasonló - szabályozása mellett. Aligha hihető, hogy az Európai Unió kívánalmaiból ered ez a változás, hiszen ez azt jelentené, hogy a munkáltató a létszámcsökkentést, a tömeges leépítést minden előrejelzés nélkül havonta végrehajthatja.
A magyar gazdaság adott viszonyai között, az 1991. évi IV. törvény 23. § (2) bekezdésében foglalt munkaadói, munkavállalói egyeztetés még mindig reálisabb, mint a javaslat 12. § (3) bekezdésében szabályozott konzultáció. A hazai szakszervezetek ugyanis nem elég erősek ma még ahhoz, hogy a létszámleépítési elképzeléseket lényegesen befolyásolni tudnák.
A harmadik csoportba tartoznak az egyéb kiegészítések, mint például az Alkotmánybíróság által az 1995. évi LV. törvény függőben hagyott részeinek visszahozatala. Ezek egy részénél ugyancsak nem a logika, hanem a presztízsszempontok játszanak szerepet. Ilyen például a javaslat 12. pontjában a törvény 137. §-ának módosítása, amely megszünteti az orvosi igazolás nélküli, évi egyszeri háromnapos betegszabadságot. Annak idején, 1995-ben ugyan már elmondtam, de most kénytelen vagyok megismételni, hogy ez a változtatás több kárt okoz, mint hasznot. A törvény eredeti fogalmazása ugyanis logikus, végiggondolt volt: tekintettel az évente rendszeresen jellemző, hűléses eredetű járványokra vagy könnyebb influenzára, szinte biztos, hogy az emberek nagyobb része egy éven belül átesik ilyenen. Ha ahelyett, hogy otthon maradnának és kifeküdnék, inkább munkába mennek vagy az orvosi rendelőkben tolonganak igazolásért az emberek, nagy valószínűséggel csak egymást fogják megfertőzni. Már akkor javasoltam, hogy annak eldöntésével, kell-e orvosi igazolás vagy sem, ne az Országgyűlés foglalkozzék, hanem bízzuk a munkaadókra, kérnek-e orvosi igazolást, vagy megbíznak az alkalmazottaikban. Ennyiben indokolt lehet a módosítás.
A változtatások között figyelmet érdemel a javaslat 21. §-a, amely ismét a munkavállalók érdekei ellen hat: a kétműszakos munka esetén a távolléti díj számításánál a korábbi 15 százalék figyelembe vehető műszakpótlék 7,5 százalékra csökkentése. A változtatás szükségét azzal indokolják, hogy ezzel a munkáltató anyagi terhei csökkennek. Kíváncsi lennék, hogy vajon mi a szakszervezetek véleménye erről a lépésről; de biztos vagyok benne, hogy aki ezt kitalálta, sohasem dolgozott két műszakban.
Valahányszor a munka törvénykönyve módosításra, változtatásra az Országgyűlés elé kerül, ismételten hangsúlyoznom kell: ez az egyik legfontosabb alaptörvényünk, ezért a változtatását csak nagyon átgondoltan szabad keresztülvinni. A Független Kisgazdapárt véleménye szerint ennek a törvényjavaslatnak a módosításánál ennek a szempontnak kell mindig a szemünk előtt lebegnie.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me