DR. HÉTHY LAJOS

Full text search

DR. HÉTHY LAJOS
DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Azt mondtam, hogy a szakmai észrevételekre majd később szeretnénk reagálni, de az az igazság, hogy a Sándorffy képviselő úr által elmondottakra így nem is lehet. Tulajdonképpen megpróbáltam összerakni magamban azt a filozófiát - ha van ilyen -, amivel ő közelít a munkajogi szabályozáshoz, és egy sor kérdés merült fel bennem, nagyon hasonlóak azokhoz, mint másokban.
Így amit a bérekről, bérpolitikáról mondott, minek kell a bérköltségbe bekerülni s a többi, az nagyon abba az irányba vezet, hogy térjünk vissza az állami bérszabályozáshoz, illetve a vonatkozó, központilag tervezett gazdasághoz.
Amit a kollektív szerződésekről és a tárgyalásokról mondott, hogy kvázi kötelezővé kellene tenni - most térjünk vissza a sztálinista munkaügyi kapcsolatok filozófiájához, ahol effektíve kötelező volt a kollektív szerződés, sőt azt is megmondták, hogy mi kerüljön bele?
Aztán amit arról mondott, hogy a munkavállalók védelmét fölébe kellene helyezni holmi európai integrációs szempontoknak, amelyek nyilván nem formálisak, hanem tartalmiak is - most építsünk fel itt ismét egy szépen izolált országot, egy ilyen neokommunista berendezkedéssel?
Szóval, amikor mi módosítani akarjuk a munka törvénykönyvét, annak van egy filozófiája, ennek a filozófiának egy jelentős eleme, hogy a ma különösen sebezhető munkavállalók védelmét megerősítsük, és ez ebben is benne van. Most azt nem értem, hogy annak a megközelítésnek, amit itt Sándorffy úr elmondott, és amit én szakmailag nem tudok kezelni, annak mi a filozófiája. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me