DR. TÍMÁR GYÖRGY

Full text search

DR. TÍMÁR GYÖRGY
DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Mélyen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Arra szeretnék rámutatni, hogy a jogharmonizáció az egy dolog, és a jog gyakorlása és a jogbiztonság és a jogok érvényesítése egy teljesen más kategória. Feltétlenül indokoltnak tartanám, ha megfelelő jogszabályok, törvények, végrehajtási utasítások olyan módon rendeznék a jogbiztonság kérdéseit, a tényleges érvényesítési problémákat, hogy egyrészt a jogosultak ésszerűen rövid határidőn belül érvényesíteni tudják követeléseiket, másrészt a joggal való visszaélés minden körülmények között szankciót vonjon maga után.
Tekintettel arra, hogy tanult képviselőtársaim igen sok jogi érvet felsorakoztattak már, amelyek lényegével - különösen azokat értve ez alatt, amelyeket Gáspár Miklós képviselőtársam előadott - a magam részéről egyetértek, és nem akarom őket megismételni. Ezzel szemben az igazságügyi államtitkár úr figyelmét felhívnám arra, hogy talán célszerű lenne úgy meghatározni a munkaügyi jogviták elsőfokú elintézésének, bírósági elintézésének határidejét: függetlenül attól, hogy milyen bírósági szervezeti keretben bonyolódik le, akár úgy, mint amelyet Gáspár Miklós képviselőtársam aggályosnak minősített, vagy amelyet igen tisztelt államtitkár úr a kormány nevében pontosított, de a lényeg az, hogy ésszerűen rövid határidőn belül fejeződjenek be. Tehát a magam részéről indokoltnak látnék egy háromhónapos határidőt az elsőfokú bírói ítélet meghozataláig.
Tisztelt Parlament! Jogharmonizációval foglalkozunk, amely tulajdonképpen nem egyéb, mint az alapvető emberi jogok adaptálása az államélet és a jogbiztonság ezen területén. Javasolom, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság anyagait nagyon alaposan tanulmányozzuk közösen, tanulmányozza a kormány, és minden olyan szegmensében a jognak, amely a dolgozók érdekében nemzetközi elismerést nyert, vagy minden olyan jogvita lehetőségének megoldását, amelyet már Európa - hogy úgy mondjam - boldogabbik felében megoldottak, azt próbáljuk minél hamarabb közös erővel adaptálni a hazai jogszabályaink közé.
Köszönöm. (Szórványos taps.)
(18.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me