DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A környezetünkről szóló törvény igen sok vitát, javaslatot tartalmaz. Azonban e sok hozzászólás itt a parlamentben mindig élénken foglalkoztatja a magyar lakosságot, hisz a fák védelmében és környezetünk megóvásáról oly sokan és sokszor szóltunk már itt a parlamentben, de a téma oly örök, hogy nem lehet róla eleget beszélni, valamint eleget tenni.
Budapest is a környezet terén és a fák védelmében egyes kerületekben nagyon el van hanyagolva. Ha nem is minden kerületben van ilyen szomorú helyzet, de a peremkerületek és a környező hegyek között a természetvédelem igen sok kívánnivalót hagy maga után. Ha körültekintünk, különösen így tavasszal és a nyár bekövetkeztében, mindig észlelünk füstcsóvát, amikor is tiltottan égetik az avart, amely igen sokszor tragédiákhoz vezet, természeti károkat okozva úgy a növényvilágban, mint az állatvilágban. Ennek a megakadályozása érdekében nem lehet elégszer beszélni, hogy mennyire veszélyes, hisz Budapest zöldövezetnek van nyilvánítva, és a gyönyörű városunkat mindenképpen ezek a felelőtlen emberek veszélyeztetik. Demszky Gábor főpolgármester is utalt erre, nemegyszer már újságcikkben hirdette meg az ő erényét, hogy ő hogyan fog erre odafigyelni, és nemegyszer jelezte, hogy a törvény szigorával fog eljárni mindezen kártevők ellen. Bizony az eredményt nem hozta meg igazán, nincsenek megvédve a tüzektől az erdők, de nincsenek megvédve igazán a polgárok sem, hisz a gallyak, elszállt levelek elégetése óriási szennyezést okoz.
Ezért állandó viták és komoly nézeteltérések vannak az emberek között is. Hangsúlyozni kívánom, hogy az emberek közötti vita a környezetre nem annyira ártalmas, mint az, hogy az erdők veszélyes helyzetbe kerülnek. A fák pusztulnak, az újjátelepítés és annak felnövése pedig igen hosszú időt vesz igénybe. Mindezek után a törvény szigorával kell fellépni a tűzgyújtókkal szemben, és amit a főpolgármester úr is megígért, az késik.
A vidéket járva még szomorúbb a kép. A vandál kezek nem kímélik az élő fát sem, és az elvetemült emberek nem ismernek irgalmat, bárhogy sír a fa. Irgalom nélkül kivágják, vagy úgy megcsonkítják, hogy abból új fa nem lesz többé. A községek, városok szélei, a településhez közel eső utak mentén is óriási a pusztulás. Ennek megakadályozására is a törvény szigorával kell fellépni, hisz nemcsak a fák kivágása, hanem a csonkítása is nagyon szomorú látványt nyújt. Nem beszélve a szemétlerakó-helyekről, ezek környéke még elszomorítóbb képet ad.
Mindenképpen törvényt kell alkotni, és egyre késik a mezőőri rendszer bevonása, valamint a helyi büntetések alkalmazása is elmarad. Egyre szomorúbb és szomorúbb látvány tárul elénk az országot járva, hisz részben kényszerből vágják tüzelőnek, de nemhogy egyszálasítják az erdőket, hanem bokrosítva cserjék alakulnak, amelyből a kiigazodás nagyon nehéz.
Ezért kell központi intézkedést úgy a minisztérium részéről, mint az önkormányzatok részéről is meghozni. Mindezek ellen az önkormányzatoknak és a Környezetvédelmi Minisztériumnak kell fellépni, illetve a leghatározottabban kell érvényt szerezni a törvénynek. Nem lehet tovább tűrni azt, hogy évről évre egyre szomorúbb és elriasztóbb látvány tárul akár a turista, akár az állampolgár szeme elé.
Én kérem itt az illetékes önkormányzatokat, Nagy-Budapestet is, és a vidéki önkormányzatokat is beleértve, hogy ezeket a vandál kezeket le kell fogni, hogy ne legyen kedve a környezetünkkel szembeni fellépőknek a pusztításhoz, hanem inkább "ültess fát!" mozgalom legyen, hogy eszébe jusson, jobb telepíteni, mint rombolni.
Erre kérem a mélyen tisztelt Országgyűlést, a minisztériumot, az önkormányzatokat ismételten, hogy ennek a csodálatos környezetünknek, amely Magyarországot jelképezi - hisz nem véletlenül mondja a költő, hogy ha a Föld Isten kalapja, Magyarország a bokréta rajta - a védelmében lépjünk fel. Én óva intek minden egyes olyan intézményt, amely ennek segédkezet ad, hogy ne tegye. Lépjünk fel határozottan, Magyarország nekünk drága, és ennek a megvédése, azt hiszem, mindnyájunk feladata.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me