DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Asszony! Rendkívül röviden szeretnék a környezetvédelmi program általános vitájához hozzászólni, mégpediglen egyetlen igazi aspektusból, és ez a következő: amikor a kormány megalkotta a programját - és ez a program a Szocialista Párt alapvető választási programján alapul -, ez meghirdette egy ökoszociális piacgazdasági modell kiépítését ebben a négyéves ciklusban, legalábbis ennek a megkezdését.
Azt tudjuk, hogy az előző három évben az öröklött gazdasági nehézségek, valamint az előző négyéves ciklusból átmaradt, egyre romló gazdasági környezet a kormányzatot arra kényszerítette, hogy a lehetőségek szerint minél hamarább a stabilizáció nehéz gondjaival küzdjön meg, és ezért csak lassan, fokozatosan kerülhetett sor igazán a szociális vívmányok megerősítésére vagy azoknak egyáltalán a piacgazdasági körülmények között történő kiépítésére. Ennek a modellnek a bevezető fogalma, ez az "öko-", az ökológia, egyértelműen kifejezi az ember és a környezet viszonyát, tehát mindazt a felelősséget, amit ez a kormányzat magáénak vallott ebben a viszonyban.
Azt tudjuk, hogy a kormányzat mind a modernizációra, mind az integrációra elkészítette a maga programját, előkészítette ezeket a feladatokat, de azt is tudjuk, hogy ez nem elégséges csupán jogszabályi harmonizáció útján, hanem ehhez feltétlenül szükség van különböző cselekvési programokra, és ezekhez a cselekvési programokhoz megfelelő eszközökre és megfelelő cselekvő akaratra is. Azt is tudjuk, hogy ez természetesen nem egy egyszeri és nem egy egyszerű feladat, hiszen itt el kell tudni igazodni egy nagyon bonyolult környezetben, hiszen ez a bizonyos EU-csatlakozás nagyon makrofeladatokat ró a magyar társadalomra.
Én azt gondolom, hogy az egyszerű ember, amiről itt Dögei úr is az előbbiekben beszélt, a városok és a falvak lakosai nehezen értik, hogy igazán mit kell csinálni; azt viszont sokkal könnyebb megérteni, hogy ők mit tehetnek a saját közvetlen környezetük, saját maguk életének a jobbá tétele érdekében. Magyarul itt arról van szó, hogyan lehet egy ilyen nagyon széles ívet, az EU-csatlakozás normatív rendszerét, a hozzátartozó elvárást, ami kultúrában, gondolkodásban, mindenfajta más dologban megfogalmazódik, összekötni az egyén fejlődési pályájával, hogyan lehet itt egy olyan hidat alkotni, amely tulajdonképpen igazán hosszabb távon megalapozhatná a fenntartható fejlődés alapjait is.
Ebből adódóan tehát egyértelműen támogatni kell azt a cselekvési programot és ezt az egész nemzeti környezetvédelmi programot, amit a kormány előterjesztett, hiszen ennek igazán a lényegi feladata ezt a hidat megalkotni.
Bizonyos kételyei az embernek ezzel kapcsolatban fölmerülhetnek, és a kételyei pontosan abból adódnak, hogy eléggé érettek vagyunk-e arra, hogy újra magunkévá tegyünk ilyen jellegű átfogó programokat, hogy elégséges eszköz áll-e a kormányzatnak rendelkezésre anyagi, jogi, mindenfajta más értelemben, hogy egy ilyen program végrehajtását irányítani tudja, persze a maga piacgazdasághoz illeszkedő eszközeivel.
(20.00)
Én tulajdonképpen arra szerettem volna felhívni a kormányzat figyelmét - miközben egyszer már volt módom méltatni ezt az általános programot -, hogy nagyon sürgősen, nagyon fontos lenne végiggondolni még azt, hogy a következő egy évben mi az, amit el lehet indítani, mi az, amihez elegendő erőnk és energiánk van, hogy sínre tegyük, mi az, ami egy hatéves programnak az első legfontosabb fázisát jelentheti, és milyen módon épülhet ez be akár már a következő évi költségvetési rendbe is.
Tehát azt hiszem, hogy ennek a programnak az elfogadása számunkra több mint sürgős, egy hihetetlenül fontos feladat.
Volt szerencsém már itt, a parlamentben szólni arról, hogy a parlament környezetvédelmi bizottságának kezdeményezésére a parlament elnöke meghívta a szomszédos országokat egy találkozóra, ennek a nemzeti programnak a megvitatására. Én nagyon bízom benne, hogy már el fog indulni két héten belül egy olyan párbeszéd a szomszédos országokkal, amely esetleg oda konkludálhat, hogy a szomszédos országok hasonló programjait is részleteiben megismerhessük, és hogy meginduljon a közép-európai medencében ezen programok összehangolása.
Tehát tulajdonképpen zárógondolatként hadd mondjam, hogy azt hiszem, itt nemcsak egy magyar nemzeti programról van szó, hanem a határon átnyúló feladatokon túlmenően egy közép-európai közös feladatról van szó, és ez a közép-európai közös feladat az EU-integráció jegyében el kell tudjon jutni egészen az egyszerű, a hétköznapi ember tudatához is, és valamifajta irányítást, valamifajta eligazítást kell adni, hogy ő milyen módon viszonyuljon a saját társadalmához és a saját környezetéhez.
Ennyit szerettem volna az általános vitában hozzászólni, és tulajdonképpen támogatni ennek a programnak az elfogadását. Úgy tudom, hogy kollégáim részleteiben is hozzá fognak szólni. Nagyon szeretném azt, ha ebből valóban - a kormányzati munka kapcsán - egy olyan, végrehajtási eszközökkel, feladatokkal és felelősökkel rendelkező program kerekedne ki, amely például megmutatná azt, hogy hogyan is lehet egy ökoszociális piacgazdaságot építeni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me