DR. HÁZAS JÓZSEF

Full text search

DR. HÁZAS JÓZSEF
DR. HÁZAS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Örvendetes folyamat részeként került a parlament elé a ma tárgyalt, a nemzeti környezetvédelmi programról szóló országgyűlési határozati javaslat. Az új környezetvédelmi törvény, valamint a hozzá kapcsolódó törvények és egyéb jogszabályok által biztosított keretek lehetőségét most konkrét program elfogadásával realizálhatjuk.
A környezet védelme, a természeti értékek megőrzése napjainkra a társadalmi-gazdasági élet meghatározó részévé vált. Ennek egyik oka a természeti erőforrások gyorsuló ütemű felhasználása, valamint - a hatalmas fejlődés miatt, a gazdasági tevékenység következtében - a környezetünkben kibocsátott szennyezőanyagok fenyegetően növekvő mennyisége.
Miközben a gazdasági fejlődés előnyös hatásait élvezzük, egyre több jelét látjuk annak, hogy ugyanakkor a fentiek a környezet szinte minden elemének az állapotromlásához vezettek. Tudjuk, hogy a bennünket körülvevő biológiai, fizikai, épített, valamint társadalmi környezet egészségi állapotunkat és életkilátásainkat is jelentősen befolyásolja. Éppen ezért tragikus az a tény, hogy az egyébként nagyon fontos és hasznos gazdasági tevékenység megváltoztatja ezt a környezetet, és a változások károsak az ember egészségére és a környezetre. Egyik legfontosabb célkitűzésünk kell hogy legyen hazánk kedvezőtlen környezeti állapotának javítása. Ennek érdekében a környezetvédelemnek az is a feladata, hogy a lakosság életminőségének, a természeti értékek megőrzésének és a gazdasági tevékenység környezeti feltételeinek megteremtését biztosítsa.
A széles együttműködéssel elkészített nemzeti környezetvédelmi program is alapvető célkitűzésnek tekinti az egészséges környezet feltételeinek megteremtését, az emberi egészséget károsító, veszélyeztető hatások csökkentését, megszüntetését.
Tisztelt Országgyűlés! Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére a környezetvédelmi és egészségügyi miniszterek 1994-ben Helsinkiben tartott tanácskozásán nyilatkozatban vállalták, hogy nemzeti környezet-egészségügyi akcióprogramokat készítenek. A népjóléti tárca gondozásában, az ágazatok együttműködésével létrejött a program, amely a Frankfurtban, 1989-ben elfogadott Környezet és Egészség Európai Chartája szellemét követi. Alapelvként fogadja el az egészség és a jólét biztosítását, amihez tiszta, harmonikus környezetre van szükség.
Az egészségre és a környezetre vonatkozó politika abból a felismerésből indul ki, hogy a környezet szinte valamennyi eleme és színtere - beleértve a lakóhelyi, munkahelyi és rekreációs környezetet - pozitív vagy negatív befolyást gyakorol az egészségre. Ennek szellemében, a környezet-egészségügyi feladatok megoldása terén szoros együttműködésre van szükség. Nagyszámú vizsgálat és tudományos elemzés mutatott rá a környezetminőség és a lakosság egészségi állapota közötti szoros kapcsolatra. Hazánk demográfiai helyzete rossz, az ország lakosságának a száma csökken, a várható élettartam tekintetében pedig az európai mezőny utolsó helyeinek egyikén állunk. Ennek a helyzetnek a kialakulásához, a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotának ilyen szintjéhez az egyre kedvezőtlenebb környezeti tényezők is hozzájárultak.
Mindezek indokolták a nemzeti környezet-egészségügyi akcióprogram kidolgozását. A példás tárcaközi együttműködéssel elkészített akcióprogram megvalósítása széles körű társadalmi részvételt feltételez. Célja egy hatékony környezet-egészségügyi stratégia megfogalmazása, az egészségkárosító hatások csökkentése, a környezet és az emberi egészség megőrzése érdekében. A nemzeti környezet-egészségügyi akcióprogram a széles értelemben vett környezetnek az emberi egészségre gyakorolt hatásait vizsgálja, értékeli, feltárja a környezet-egészségügyi problémákat, és egy rangsor alapján javaslatokat tesz a megoldásukra.
A program fő célkitűzései: a lakosság egészségi állapotának javítása, az egészséget támogató környezet kialakításának elősegítése; a legfontosabb környezet-egészségügyi problémák rangsorolása és a megoldási lehetőségek áttekintése, országos, regionális és lokális szinten; az egészség megőrzését biztosító környezet kialakítása érdekében konkrét akciók, finanszírozható projektek kidolgozása; helyi környezet-egészségügyi kezdeményezések, az egészséges életmód kialakítására irányuló tevékenység támogatása; a program megvalósításához szükséges szakmapolitikai eszközök kialakítása, valamint a nemzetközi együttműködés fejlesztése.
Tisztelt Képviselőtársaim! A program hatéves periódusra kíván feladatokat meghatározni; kétévenként szükséges az újraértékelése, a prioritások újbóli meghatározása és az esetleges korrekciók elvégzése. Ciklusokon átívelően eszközt ad a környezetvédelemmel foglalkozók és a társadalom kezébe az egészségi állapotunkat károsan befolyásoló környezeti hatások csökkentésére, illetve megszüntetésére. A megoldást csak széles társadalmi összefogással lehet elérni. Egy nemzeti program csak akkor valósítható meg, ha azt regionális és helyi programok követik, amelyek a konkrét feladatok megfogalmazásával, a lakosság meggyőzésével közös megvalósításra ösztönöznek. Véleményem szerint a program jó, támogatásra érdemes.
A határozat parlamenti elfogadása elősegíti a nemzet egészségi állapotának javulását. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me