KOLTAI IMRE

Full text search

KOLTAI IMRE
KOLTAI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt néhány Képviselőtársam! Most az országgyűlési határozat általános vitájáról van szó, de az előttem szólók mondandójából is világossá vált, hogy a határozati javaslatról önmagában nem lehet végül is beszélni, hanem mögé kell tudnunk magát a programot, illetőleg még ezen túlmenően a program mögött lévő háttéranyagokat is.
Én elsősorban a hulladékgazdálkodással szeretnék röviden foglalkozni, hiszen a programban két helyen is: az állapotleírásnál és a célállapotnál is az önállóan kezelt hatótényezők között a hulladékgazdálkodásról szó van. De azt hiszem, a hulladékok mennyisége, minősége és egyéb tulajdonságai nagymértékben befolyásolják a környezeti elemek állapotát, az ember egészségét és még sok minden mást, tehát a program majdnem minden pontját és elemét is. Több mint százmillió tonna anyagról van szó, nem mindegy, hogy ezzel hogyan foglalkozunk.
A koncepció az OECD és az EU hulladékgazdálkodási politikájának felépítését követi a megelőzéstől, az újrahasználaton és a hasznosításon, elégetésen át a végleges lerakásig. Tessék elgondolni, hogy az említett több mint százmillió tonna különféle hulladék normális lekezelése mennyi munkahelyet jelenthet, vagy az elégetés hány százezer tonna nemes fűtőanyagot helyettesíthet.
(20.10)
Így tehát nemcsak - bár kétségtelen, a legfontosabb - környezet-egészségügyről van szó, hanem kiemelt gazdasági elemről és érdekről is. A környezet állapotának bemutatása egyébként valós, reális. A megfogalmazott célállapotok tükrözik a fejlett országok tapasztalatait, az ország aktuális és várható gazdasági erőforrásait. A program megvalósításának eszközei - különösen a szabályozás és a finanszírozás alapkérdései - józanságot mutatnak. A környezetvédelmi kiadásoknak a GDP 1,7 százalékára emelése merész, de feltétlenül szükséges és elérendő célkitűzés.
Még három rövid megjegyzést szeretnék tenni: a hulladékgazdálkodásról említettem néhány mondatot. Úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy a folyamatban lévő jogalkotási program ide vonatkozó tervei időben megvalósuljanak; egyrészt gondolok a hulladékgazdálkodási törvényre, másrészt azokra a kormány- illetőleg miniszteri rendeletekre, amelyek előkészületben vannak, illetőleg bizonyos, korábban elkészülteknek a felülvizsgálatára - többek között a termékdíjtörvényre is gondolok.
A második rövid megjegyzésem: a program utolsó fejezete különleges intézkedéseket igénylő területekkel foglalkozik. Elismerem, hogy van különbség a Balaton és a fővárosi agglomeráció környezeti problémáinak kezelése között, de nem hiszem, hogy ilyen egyértelműen ki lehetne mondani az egyiknek a kormányzati koordinációt, míg a másiknak az önkormányzatok együttműködését igénylő feladatát.
Egy harmadik rövid megjegyzés, amit, megmondom egészen őszintén, nem is tudom igazából, hogy hova tegyek, mert hiszen tudom, hogy a programhoz módosító javaslatot benyújtani nem lehet. Azt magam sem gondolom egyébként, hogy a határozati javaslat - bár lehetséges, hogy valami átalakításra szorul - túlzottan redundáns lehetne. Egy országgyűlési határozat nem lehet egy bizonyos pontnál vagy hosszúságnál nagyobb. Ugyanakkor azt el kell mondanom, a megjegyzésem erre vonatkozik, hogy ma már terjednek nálunk is a minőségbiztosítási és különösképpen - erre vonatkozik a megjegyzésem - a környezettudatos irányítási rendszerek. Hiba, hogy sem a program, sem a határozati javaslat egy mondatot nem szentel ennek az egyesek által hobbynak tartott... - véleményem szerint a vezetésirányítási rendszerek közül az egyik legfontosabb - és most Magyarországon terjedő - rendszerről van szó. Egyébként természetesen magával a programmal, a program alaptéziseivel, felépítésével, általános célkitűzésével a magam részéről egyetértek, és a határozati javaslatot - egy kis átalakítás mellett - magam is támogatom. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me