SZŐDI IMRE

Full text search

SZŐDI IMRE
SZŐDI IMRE (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Környezetünk és elemei elvileg mindenki számára szabadon használhatók, ugyanakkor a korlátlan, szabályozás nélküli igénybevétel, környezethasználat során olyan mértékben sérülhet a környezetünk, hogy a környezet megfelelő minőségének fenntartása egyre nehezebbé, költségesebbé válik.
A már károsodott környezet a megsértett természet önfenntartó feltételeinek javítása, helyreállítása, a környezetterhelés okainak megszüntetése után sem oldható meg (Sic!), ezért nagyon fontos, hogy erre időben odafigyeljünk. Az utóbbi években a környezetvédelmi stratégia a megelőzésre helyezte a hangsúlyt. Előtérbe került a biztonság növelése, a környezeti károk kockázatának csökkentése, ugyanis ha késlekedünk a szükséges intézkedésekkel, utána nagyobb áldozatokra lesz szükségünk.
A környezeti hatások összefüggenek, a gazdasági fejlődés és a környezeti állapot minőségének problémái összekapcsolódnak. Az agrárgazdálkodás hajtása a föld, a víz állapotára jellemző. Az elhibázott gazdálkodás gyorsíthatja a talajeróziót, megbonthatja a biológiai sokféleségből adódó ökológiai egyensúlyt, a légszennyezés regionálisan növelheti a savasodást, globálisan az éghajlatváltozás kockázatait. Az ipar és különösen az energiapolitika összekapcsolódik olyan globális problémákkal, mint az üvegházhatás és a savas eső kérdése. Ezek csak kiragadott példák azon kihívások közül, amelyekre válaszolnia kell a nemzeti környezetvédelmi programnak, összhangban a környezet védelméről szóló törvénnyel.
A program többek között a levegőtisztaság védelmével kapcsolatban kimondja, hogy az ipari és az erőművi kibocsátások csökkentése területén elsősorban - a megelőzés elvének figyelembevételével - a korszerű és kisebb energiaigényű berendezések, jobb műszaki, gazdasági ösztönzők kidolgozását kell bevezetni. Az emberi egészséget károsító szálló por és toxikus szilárd anyagok tekintetében a szennyezettnek minősített településen el kell érni, hogy hat év alatt 20 százalékkal csökkenjen a szennyezettség mértéke.
A közlekedési eredetű emissziók csökkentése érdekében többek között biztosítani kell a tömegközlekedés, a vasút, a vízi közlekedés, a településszerkezetek infrastrukturális színvonalának javítását. A nemzeti környezetvédelmi program részletesen foglalkozik a felszíni és a felszín alatti vizek védelmével, a kapcsolódó intézkedésekkel és célokkal. Többek között kimondja, hogy el kell érni a vízhiány okozta kritikus vízgazdálkodási helyzet előfordulásának csökkentését, a takarékos vízhasználatot ösztönző szabályozás kialakítását.
Több konkrét célkitűzés mellett például a program tartalmazza, hogy azon távlati célok megvalósulása érdekében, amelyek fontosak számunkra az EU-hoz való csatlakozás érdekében, a települési csatornázásban a 65 százalékos ellátottságot el kell érni. Továbbá kiemelten védendő a tápanyagokra érzékeny területek és területi vizek, így elsősorban a tavak, a tározók és a holtágak esetében a nitrát- és foszforterhelés csökkentése (Sic!). A felszín alatti vizeket veszélyeztető szennyező források felderítésével, a korábbi évtizedekben felhalmozódott tartós környezetkárosodások számbavételével és feltárásával egyidejűleg - az azonosított környezeti szennyező jogi és anyagi felelősségének érvényesítése mellett - meg kell kezdeni a veszélyeztetett területek felszámolását.
Magyarországon az általános veszélyeztetettségben tehát kiemelten prioritást kell hogy kapjanak édesvízkészleteink. A szakemberek szerint az egy főre jutó, rendelkezésre álló édesvízkészletek mennyiségeiben hazánk tipikusan a vízhiányosok közé sorolható. Ezt támasztja alá az Egyesült Nemzetek Szervezetének mezőgazdasági tagozata, a FAO által készített felmérés is, amely 2000-re Európában az egyedüli édesvízkészlettel hiányosan rendelkező országok közé sorolja be hazánkat (Sic!). Amennyiben hazánkban a felhasználás tovább nő, és folytatódik a több mint tíz éve tartó száraz, aszályos időszak, akkor elkerülhetetlen lesz új alapokra helyezni a vizekkel való gazdálkodást.
A környezetvédelmi program második része a felszíni vizekkel és a felszín alatti vízkészletekkel való gazdálkodások legfontosabb elemeit foglalja össze, és azt hiszem, hogy az egész programot szívesen ajánlhatjuk mindenkinek a figyelmébe. Nyilvánvaló, hogy a károsodott környezet, a sérült természet nem szolgálhat harmonikus fejlődés alapjául, ezért a program alapvető célja a környezeti erőforrások védelmén keresztül a környezeti szempontok integrálása és érvényesítése a különböző ágazatok között.
A programot áttekintve, a magam részéről jónak és szükségesnek tartom, és a környezet védelméről szóló törvénnyel összhangban van. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me