GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Szeretném elérni, hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt, hogy e határozat elfogadását követő 60 napon belül új, hatékony módozatokat találjon a kormány a mezőgazdasági üzemek - értem: egyéni és társas vállalkozások - beruházásainak támogatására, új módozatokat találjon. Tudniillik a jelenlegi rendszer, pályázati rendszer nem vált be. Az összeg, a rendelkezésre álló összeg elfogyott, de nagyon kevés személy - mi, független kisgazdapárti tagok sérelmezzük -, nagyon kevés családi magángazdaság látott ebből pénzből, a beruházástámogatást nehezen tudták megoldani. Ezért újabb, hatékonyabb módozatokat szeretnénk, ha a kormány letenne az Országgyűlés asztalára és a mezőgazdaság fellendítésére.
A termelési kedv nagyon visszaesett. Csak egy példát: ilyen mélyponton például a sertésállomány soha nem volt, 4,8 millió alatt van; de az összes állattenyésztési ágazatban katasztrofális állapotok vannak, és ezért a hatékony támogatásra kellene hangsúlyt fordítani.
Olyanokra gondolunk, hogy például Tolna megyében a takarékszövetkezetek nagyon jó támogatási formákat találtak ki, és ezért azt szeretnénk elérni, ha ez országosan elterjedne. Gondolunk arra, hogy a termelőkhöz minél közelebb álló szervezetek, hitelszervezetek folyósítsák a támogatást - például Tolna megyében, még egyszer mondom, ez eddig jól bevált. Szeretnénk elérni: a jelenlegi 20 ezer forintos hitellehetőséget legalább 40 ezer forintra felemelni, a 70 százalékos állami garanciát 80 százalékra emelni, és - idő hiányában nem tudom kifejteni - a korábban megszűnt reorganizációs hitelt, amely mégiscsak egy-két évig pezsgést hozott a mezőgazdasági támogatási rendszerbe... - szeretnénk, ha azokat a kondíciókat újra a tisztelt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) mezőgazdasági kormányzat bevezetné. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me