AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, természetesen örülök annak, hogy a Házban többen üdvözölték a kormány legújabb programját. De azért hozzátenném, hogy ez a mostani program nem előzmény nélküli, tudniillik a '95-96-os gazdaságpolitika egyik fő vonala - és tulajdonképpen ez folytatódik ma is kisebb mértékben - pontosan az volt, hogy egy masszív jövedelemátcsoportosítást hajtsunk végre a vállalkozások javára.
Többször elhangzott, hogy ez igazán csak a nagyvállalkozásokat, a külföldi tulajdonú vállalkozásokat jelenti. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a tényszámok nem ezt mutatják. '96-ról még nincs feldolgozott mérlegbeszámolónk, de '95-ről van. Ezek világosan tükrözik: ha a foglalkoztatottak száma szerint vizsgáljuk a vállalkozások saját forrásait, akkor bizony a 300 fő alatti foglalkoztatottal rendelkező cégek akármilyen kategóriájában nagyon komoly növekedést mutatnak, tehát 50-80-100 százalékos sajátforrás-növekedés következett be ebben a rétegben is. Tehát a vállalkozások saját forrásainak növekedése, kétségkívül egy nagyon alacsony szinthez képest, de valamennyi kis-, közép- és nagyvállalkozásnál egyaránt jellemző volt.
Az adórendszerben is több változás történt. A társasági adó kulcsának erős csökkenése mellett - hadd hívjam fel a figyelmet - az szja-ban is tulajdonképpen szétválasztottuk a vállalkozói jellegű adóztatást, és lényegében ott is ezeket a mértékeket lehet alkalmazni.
Ezek a lépések kétségkívül nem elégségesek, ezért is született ez a mostani program.
Ami azt a javaslatot illeti, hogy több évre előre a közteherviselés csökkenését egy országgyűlési határozati javaslatban hirdessük meg, ez tulajdonképpen jó lenne, de nemcsak a kisvállalkozásokra, hanem általában a vállalkozásokra nézve. Bizonyos részben ez meg is történik, hiszen önök előtt van a tb-járulékra vonatkozó javaslatunk, amely egy szerény meghirdetést jelentene egy-egy százalékpontos csökkentésre a következő évekre. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Azt gondolom, hogy ezzel a kérdéssel általánosabban kell foglalkozni, és majd meg fogjuk látni, hogy mi történik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me