BARSINÉ PATAKY ETELKA

Full text search

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány a múlt héten tette közzé a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó csomagtervét. A Néppárt részéről többrendbelileg üdvözöljük ezt a javaslatot. Először is üdvözöljük azért, mert végre, hosszas huzavona után a minisztériumok megegyeztek a hatásköri kérdésekben, és mintha tompulna a minisztériumok közötti rivalizálás. A Kisvállalkozói Hírlevél, amely ezt a vitát élénken figyelte, leszögezi, hogy a verseny igen hasznos, sőt nélkülözhetetlen a piacon, de nem az államigazgatásban. Nos, ezt mi is osztjuk.
De üdvözöljük a csomagot azért is, merthogy végre van egy ilyen csomag. Sokszor felhívtuk a figyelmet itt a parlamentben a kockázatitőke-társaságok szükségességére, a garancia kiterjesztésére a kis- és középvállalkozók számára, a forgóeszköz-finanszírozás önkéntes garanciaintézményeire és a bedolgozói, háttéripari tevékenység lehetőségének a kiterjesztésére. Örömmel nyugtázzuk, hogy a kormány javaslatai között ezek az elemek, amelyeket többször javasoltunk, megjelentek. Még mindig jobb késve, mint soha. És egyben szeretném bejelenteni, hogy a Néppárt részéről ezeket az intézkedéseket mi a legmesszebbmenőkig támogatjuk.
Sok példa is szolgál arra, hogy megfelelő intézkedések megfelelő eredményt hoznak. Itt van például az Agrár Garanciaalap, amely '96-ban úgy tudott működni, hogy kihelyezéseinek mindössze 3,7 százaléka lett a végén kétes, vagyis ennyivel bukott mindössze, ami egy igen kedvező eredmény és jól elviselhető kockázat.
(16.30)
Mutatja azt is, hogy a jól elbírált vállalkozók, vagyis a vállalkozó és a vállalkozás életképessége és alkalmassága minden jelzálognál többet ér. De azt is mutatja, hogy az önkormányzatok és a kamarák részvétele az elbírálásban jelentősen csökkenti a kockázatot, hiszen ők vannak a legközelebb a közép- és kisvállalkozókhoz. Itt lenne az első kritikai megjegyzésünk: kár, hogy a kormány a javaslataiban a szakmai kamarákat, de különösen az önkormányzatokat nem juttatta markáns szerephez.
Támogatjuk a forrástérképet is. A kormány kísérletezik az egycsatornás finanszírozással, eddig még nem sikerült bevezetnie. De a forrástérkép alapján legalább a vállalkozások, a vállalkozók egyesíthetik saját erőiket annak érdekében, hogy egyesítsék az elnyerhető erőforrásokat. Vagyis, ha nem sikerült megvalósítani az egycsatornás finanszírozást, úgy tűnik, most legalább az egycsatornás felhasználást a vállalkozók meg fogják valósítani.
Van tehát több pozitív kezdeményezés a kormány javaslatában, amelyeket '98 után is folytatni kell. A kérdés csak az, hogy megérik-e a mikro- és kisvállalkozások tömegei ezen intézkedések pozitív eredményeit. Az a véleményem, hogy ha nem történik egy azonnali, egy azonnal ható intézkedés, akkor a csomag évek alatt megvalósuló hatása sokakat már nem fog tudni megmenteni.
Ezért a Néppártnak az a javaslata, hogy azonnali intézkedésként a kisvállalkozói törvénnyel együtt - amelyet, ha jól tudjuk, ebben a félévben tárgyal a kormány, és terjeszt majd a parlament elé - nyújtson be egy országgyűlési határozati javaslatot.
Ebben az Országgyűlés határozzon, nemcsak a mikro- és kisvállalkozások - kormány által beígért - adminisztrációjának egyszerűsítéséről, hanem közterheik hathatós csökkentéséről. Javasoljuk, hogy ne csak a '98-as költségvetési évre nézve határozzon meg köztehercsökkentést, hanem folyamatosan három évre előre. Így a kis- és középvállalkozások azonnali, hathatós és az Országgyűlés által garantált olyan lehetőséghez juthatnak, amelynek keretei között stabilan tudják tervezni saját vállalkozásukat.
A kormány az elmúlt év júniusában is foglalkozott a kis- és középvállalkozók kérdéseivel. Akkor is születtek kormányhatározatok, sajnos kézzelfogható eredmény nélkül, sőt a '97-es adó- és tb-jogszabályok következtében ezreknek kellett visszaadni a vállalkozási engedélyüket. Ezért tartjuk szükségesnek azt - hogy ez ne ismétlődhessen meg -, hogy a kisvállalkozói törvénnyel együtt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az Országgyűlés adjon hároméves garanciákat a kisvállalkozók részére. Befejezem, elnök úr, az utolsó mondat: úgy gondoljuk, hogy egy kormány működését nem a kormányhatározatok, a csomagok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hanem a jól prosperáló, életképes vállalkozások minősítik. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me