BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Először is szeretném leszögezni, hogy nagy meglepetés ért az ön hozzászólása alkalmából. Ez a hozzászólás ugyanis olyan konstruktív volt, amely az 1994 utáni ellenzék történetében szinte példa nélküli. Először is engedje meg, hogy ezt a konstruktivitást önnek megköszönjem itt a Ház színe előtt. Ez a konstruktivitás pláne indokolttá teszi, hogy azokat a javaslatokat és észrevételeket, amelyeket ön itt megtett, érdemben vitassuk.
Nos, az első a határozati javaslatra vonatkozó indítványa. Magam is úgy látom, hogy egy ilyen határozati javaslatnak nincs akadálya. Persze egy ilyen határozati javaslat keretében érdemes kitérni arra, hogy melyek azok a járulékteher-csökkenések, amelyeket a nyugdíjreform lehetővé tesz. És amennyiben a nyugdíjreformot a tisztelt Ház még ebben a ciklusban elfogadja, akkor a járulékterhek csökkenésének egy része törvényben lesz biztosítva, tehát határozati javaslat erre nem szükséges.
Szeretném azt is felidézni: indokolatlannak tartok minden olyan felvetést - ezt nem ön tette, hanem Torgyán képviselőtársunk emlegette a terhek növekedését, az alternatív gazdasági programot és a szolgáltatások minőségét -, nos, a kérdést önmagában nem lehet úgy felvetni, hogy csökkentjük-e a terheket vagy sem, hiszen ha a társadalombiztosítási alapoknak hiányuk van, akkor mindössze három kérdést, három módszert vizsgálhatunk meg. Az egyik az, hogy akarjuk-e az államadósságot növelni; ha nem, akkor akarjuk-e a terheket növelni; ha ezt sem, akkor akarjuk-e az ellátásokat szűkíteni. Úgy gondolom, ezekre a kérdésekre választ kell adni, hiszen önmagában egy határozati javaslat ezekre a kérdésekre nem nyújt semmilyen megoldást.
Összegezve tehát: köszönöm önnek ezt a konstruktív hozzáállását. Úgy gondolom, érdemes megvizsgálni ezeket a javaslatokat. Remélem, hogy részben a nyugdíjreform keretében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ezekre már vissza tudunk térni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me