CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Természetesen üdvözlünk minden olyan kormány- vagy parlamenti törekvést, amely a kis- és középvállalkozások helyzetét javítani igyekszik, különösen akkor, ha van benne valamiféle koncepció.
Ugyanakkor emlékeztetni szeretnék arra, hogy ebben a ciklusban a kormány - vagy mondhatni: a parlamenti többség - gazdaságpolitikáján vörös fonálként húzódott végig a kis- és középvállalkozásokat sújtó intézkedéssorozat. Emlékeztetni szeretnék rá, hogy '95-ben a Bokros-csomagban olyan intézkedések voltak, amelyeket végül is az Alkotmánybíróság semmisített meg; '96-ban egy olyan előlegfizetési rendszert vezettek be a kettős adótáblával együtt, amelyben nagyon gyors visszakozzt kellett csinálni, hogy valamennyire megmentődjenek a kis- és középvállalkozások, azonban ez a megmentés sem sikerült egészen. '97-ben tanúi voltunk - elsősorban a mezőgazdasági kistermelőknél és az egyéb kisvállalkozóknál is - azoknak az intézkedéseknek, amelyeknek következtében jelentős volt és még most folyik a jogosítványok visszaadása.
Ha az eddigi jelenséggel szemben végül megfordul az irányzat, és a gazdasági növekedés érdekében tényleg megszületik ennek a fontos területnek valamiféle komoly kormányzati támogatása, az mindenképpen üdvözlendő.
Barsiné Pataky Etelka képviselő asszony napirend előtti hozzászólásának egyetlen szava erősen megütötte a fülemet, és ezt szeretném én is aláhúzni: vajon megérik-e ezek a kisvállalkozások - és bizonyára van sok, amely már nem biztos, hogy megéri - ezen intézkedések pozitív hatását. Ezért merem azt mondani, hogy tulajdonképpen kicsit hasonlít az agrárágazatban a kormányzati hozzáálláshoz ez a hozzáállás is - elkésve, a ciklus végén születik meg egy ilyen koncepció. A ciklus elején kellett volna (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), a pénzügyi szemléletű gazdasági politikával párhuzamosan, illetve ahelyett.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me