DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum véleménye szerint a Szocialista Párt döntése, az a döntés, hogy fel kívánja rúgni az alkotmány módosítására és az új alkotmány megalkotására vonatkozó megállapodást, elhibázott és elhamarkodott. Szeretném emlékeztetni önöket, hogy ebben a megállapodásban - hogy ki rúgja fel a megállapodást... - az szerepel, hogy a felek, az aláíró felek megállapodnak abban, hogy az új alkotmány megalkotásáig, de legfeljebb az 1994-ben választott Országgyűlés megbízatásának megszűnéséig a hatályos alkotmányt is az új alkotmány megalkotására elfogadott szabályok szerint módosítják. Tehát az rúgja fel, aki új és alkotmánymódosító javaslatot hoz a Ház elé.
Bizonyára téved Szent-Iványi István frakcióvezető úr, amikor az alkotmány normaszövegéről beszél, az alkotmány koncepciójáról szavazott a Ház. Itt valóban volt egy olyan akadályozó tényező, hogy a kormány tagjai és az MSZP vezető politikusai nem fogadták el azt a módosító csomagot, amely ötpárti támogatással bírt a bizottságban, és ez valóban hátravetette az alkotmányozás folyamatát.
A Magyar Demokrata Fórum a koncepció megszavazásakor tartózkodásával jelezte, hogy nyitott a normaszöveg megalkotására... (Moraj a kormánypártok soraiban.), és végig részt vett az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában. A parlament - a szükséges többséggel - megszavazta az alkotmánykoncepciót, ez lehetővé teszi azt, hogy az alkotmányozási folyamat ne egy erőltetett, hanem egy normális ütemben menjen. Ezért tisztelettel azt javasoljuk a Szocialista Pártnak, hogy gondolja meg és bírálja felül - meglátásunk szerint - elhibázott döntését. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me