DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Szájer József frakcióvezető úr az előbb arról beszélt, hogy a két kormánypárttal a továbbiakban senki nem fog egyezséget kötni, ez alapján teljesen úgy tűnt, mintha '95-ben egy olyan egyezség született volna, amikor - mindkét oldal kompromisszumkészen - mindkét oldal adott volna valamit a másiknak. Ez nem így volt! A két kormánypárt egyoldalúan adott az ellenzéki pártoknak, azt, hogy nem él a 72 százalékos többségével, hanem hajlandó legalább öt pártnak az egyetértésével elfogadni minden módosító indítványt. Tették ezt azért a kormánypártok, mert bíztak abban, hogy ebben a ciklusban lehetőleg minél előbb lesz Magyarországnak új alkotmánya. Szent-Iványi frakcióvezető úr beszélt arról, hogy ez nem történt meg, és beszélt arról is, hogy három párt nem szavazta meg az alkotmánykoncepciót.
Ezek után a kormány megpróbált hétpárti tárgyalásokat kezdeményezni az alkotmánymódosításról. Ennek során egy olyan téma volt, amelyet egyértelműen elutasítottak az ellenzéki pártok: az igazságszolgáltatási reformhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás. Még az az ellenzéki párt - a Fidesz-Magyar Polgári Párt - is elutasította ezt, amely pedig az alkotmány-előkészítő bizottságban támogatta az igazságszolgáltatási tanács felállítását - itt már nem támogatták. Ekkor megpróbáltunk kompromisszumos javaslatot tenni; javasoltuk azt, hogy fogadjunk el egy olyan szöveget, amely megfelel a már elfogadott koncepció szövegének - ezt sem fogadták el az ellenzéki pártok, kifejezve, hogy magát az igazságszolgáltatási reformot kívánják megakadályozni.
Szájer képviselő úr azt mondta, hogy a kormány látszattárgyalásokat kezdeményezett; fel lehet tenni akkor a kérdést: ki tárgyalt csak a látszat kedvéért? Én úgy gondolom, hogy az ellenzéki pártok. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me