DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Balsai képviselő úr abból indult ki hozzászólásában, hogy a két kormánypárt érdekelt a moratórium felmondásában. Azt hiszem, hogy viszonylag könnyű bizonyítani, hogy ez abszolút nem állt a kormánypártok érdekében. Nyilvánvalóan sokkal könnyebb egy alkotmánymódosítást megvalósítani széles körű parlamenti támogatással, mint a két frakció szavazataira hagyatkozva.
Balsai képviselő úr azt mondta, hogy ezek a témák, amelyek szerepelnek az alkotmánymódosító tervezetben, nem kívánják az alkotmány módosítását. Példának említette a miniszterek jogállásáról szóló törvényt. Annak idején, amikor a Ház az ügyészségi szolgálati viszonyról tárgyalt, éppen Balsai képviselő úr volt az, aki lopakodó alkotmányozással vádolta a kormányt. Ha most ezt a törvényjavaslatot, a miniszterek, államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslatot alkotmánymódosítás nélkül beterjesztenénk, akkor valóban jogos lenne ez a kritika.
A választás időpontja nem is szerepelt a tervezetben.
Azt állította Balsai képviselő úr, hogy az igazságszolgáltatási reform szöges ellentétben áll a koncepcióval. Ez nyilvánvalóan nem igaz, hiszen a koncepció nem beszél az igazságszolgáltatási tanácsról ugyan, de nem beszél a bíróságok külső igazgatásáról sem, és felhatalmazást ad a parlamentnek arra, hogy kétharmados törvénnyel határozza meg, tehát nem alkotmányban, hanem kétharmados törvénnyel határozza meg a bírósági szinteket.
(15.50)
Mint ahogy említettem, ezt is elutasították az ellenzéki pártok - hogy ennek megfelelő alkotmánymódosítást nyújtsunk be. Azt pedig, hogy ki mennyire komolyan vett részt a hétpárti tárgyalásokon, mutatja, hogy többszöri kérésünk ellenére a Fidesz a mai napig nem volt hajlandó írásban eljuttatni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) az észrevételeit. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me