DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Budapesten 53 ezer 70 éven felüli, egyedülálló nyugdíjas él. Ha ehhez hozzáadjuk az egyedülálló házaspárokat is a 70 év felettiek körében, ez a szám 136 ezerre nő. Az ország többi városában még 244 ezren élnek hasonlóan, vagyis országosan közel 400 ezer olyan idős nyugdíjas él, akinek önálló lakása van. Közülük sokat természetesen támogatnak a gyermekei, vagy támogatás nélkül is elfogadható helyzetben vannak.
Őket leszámítva - és ezt a társadalomstatisztikai adatok mutatják - körülbelül 160 ezer olyan 70 éven felüli nyugdíjas él, aki feltehetően szívesen eladná a lakását lakottan, a haszonélvezeti jog megtartása mellett. Ma még nem adja el, mert fél a vevőtől, attól, hogy az különféle módokon megpróbálja minél előbb megszerezni a lakását. Ha ehhez hozzátesszük, hogy jórészt ugyanennek a nyugdíjas rétegnek a lakásfenntartás mellett a -karbantartás, a -felújítás is gondot okoz, akkor úgy gondolom, ez elegendő indok arra, hogy a megoldásra javaslatot tegyünk.
A szocialista képviselőcsoport javasolja, hogy az Országgyűlés és a kormány együttesen dolgozzon ki olyan megoldást, amely javít ezeknek a nyugdíjasoknak az életkörülményein. Ez a szocialista képviselők szerint úgy lehetséges, ha ez a nyugdíjas szabad választásán, olyan jogi és kormányzati garanciákon alapul, amely a lakástulajdonos számára élete végéig biztosítja a haszonélvezeti jogot. Ez azonban még csak a szükséges, de nem elégséges feltétel. Biztosítani kell azt is, hogy a nyugdíjas anyagilag is jól járjon, vagyis vállalják helyette a lakás karbantartási költségeit, s kapjon olyan életjáradékot a tulajdonjogáért cserébe, amely vonzóvá teszi számára az ajánlatot.
Ennek a konstrukciónak a beindításához szükség van minimális állami támogatásra. Amennyiben a kormány kezdeti szervezési segítsége után az ügy kezelését átvennék a lakás-takarékpénztárak, az önkéntes biztosítók és más, állam által felügyelt szervezetek, számításaink szerint 1-1,2 milliárd forint támogatással a konstrukció elindítható, s a későbbiekben már - piaci alapon - hatékonyan működhetne.
A szocialista képviselőcsoport javaslata a konstrukcióra a következő: a nyugdíjas jelentkezne a lakás-takarékpénztárnál vagy az önkéntes biztosítónál, hogy életjáradékáért piaci áron eladná a lakását, a haszonélvezeti jog megtartása mellett; az érintett szervezetek pedig - a lakás értékét és a nyugdíjas korát figyelembe véve - adnának egy életjáradéki ajánlatot, amelyet nyilván évente hozzá kell igazítani az árakhoz. Ezt követően a vevő lenne a lakás tulajdonosa, míg a nyugdíjas élete végéig a lakás haszonélvezője lenne, s havi nyugdíja kiegészülne az életjáradékkal, illetve fizetné a lakása karbantartását és felújítását.
(16.00)
A szocialista frakció javaslata alapvetően a nyugdíjasok érdekében készült. Megvalósulása esetén megfelelő kiegészítője lehet azoknak a kormányprogramoknak, amelyek a lakás-takarékpénztárak és a jelzálogintézetek révén korszerű piaci alapokra kívánják helyezni az ingatlanpiacot.
Megvizsgálandónak tartjuk azt is, hogy ha kívánják az idős emberek, akkor ne saját lakásukban, hanem nyugdíjasházakban kapjanak elhelyezést, és a konstrukció erre is biztosítson lehetőséget. Ennek következtében ezek a lakások a fiatalok számára megvásárolhatók lennének.
Kérjük a kormányt és az Országgyűlést, hogy javaslatunkkal érdemben foglalkozzon, és rövid időn belül a szükséges törvényt és a kormányrendeleteket készítse el. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me