DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Lassan kezd szokássá válni a parlamentben, hogy ha egy ellenzéki szónok saját álláspontjának belső ellentmondásosságát szeretné leplezni, akkor megdöbbenésének ad kifejezést. (Dr. Dávid Ibolya: Többek között a Toller... - Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: A kormánypártok!) A minap a Fidesz frakcióvezető-helyettese tette ezt, most pedig Balsai képviselő úr mondta azt, hogy meg van döbbenve, de nem tudjuk, hogy min van megdöbbenve. (Közbeszólás a kormányzó pártok padsoraiból: Erről van szó!) Azon, hogy az MDF nem szavazta meg az alkotmány koncepcióját? Ezen mi már nem vagyunk megdöbbenve, hiszen ezt régóta tudjuk.
Azon viszont csodálkozunk, hogy egy volt igazságügy-miniszter ilyen mereven ellenáll az igazságszolgáltatás reformjának. A közvélemény részéről nagyon egyértelmű az a kívánság, hogy szeretnének egy hatékonyabb, egy olcsóbb, egy jobban működő igazságszolgáltatást. Ez a reform ezeket a célkitűzéseket szolgálja. Mi ennek jegyében vállaltuk ennek az alkotmánymódosításnak is az ódiumát, mert tudjuk, hogy Magyarországnak, a magyar igazságszolgáltatásnak erre szüksége van.
Van még egy, továbbmenő célja is ennek a reformnak: az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése és megszilárdítása. Csak nem ez zavarja az MDF volt igazságügy-miniszterét, aki korábban több alkalommal, úgy tűnt, nem veszi minden tekintetben figyelembe az igazságszolgáltatás, illetve a bírói kar függetlenségét? Mindezek persze csak találgatások, tisztelt Ház. A dolog lényege az, hogy erre a reformra szükség van, ennek a reformnak a szükségességét korábban Balsai István is elismerte, hiszen nem is '93, hanem '91 óta folynak ezek az előkészületi munkák; a leghelyesebb az lenne, ha konstruktív szellemben ma újra meg tudnánk találni az egyetértést a parlamenti pártok között, hiszen a cél csakis egy, és minden józan erő között közös lehet: a modern, hatékony igazságszolgáltatás megteremtése. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me