DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szocialista frakció tudatában volt annak, hogy az alkotmányozással kapcsolatos moratórium megkötése súlyos politikai felelősséggel jár, és annak tudatában döntött arról: ezt a moratóriumot fel kell mondani, és ez is egy súlyos politikai döntés és felelősség. Miért tettük mindezt?
Szájer képviselő úr nagyon szépen felsorolta a megállapodás 2. pontjában lévő kötelezettségeket, elfeledkezett azonban arról a 4. pontról, amely arról szól, hogy a megállapodást aláíró felek mindent megtesznek annak érdekében, hogy az alkotmányozással kapcsolatos feladataikat azokra a határidőkre, amelyeket a mellékletekben vállaltak, teljesítik - azok a határidők pedig már nagyon régen elteltek, még a leges-legutolsó határidő is több mint egy hónapja eltelt - a normaszöveg előterjesztése érdekében.
(15.30)
Elfeledkezett a képviselő úr arról is, hogy akkor, amikor szavaztak decemberben, az ellenzék többsége lábbal szavazott, hiszen alig voltak itt a Házban, akik tevőlegesen támogatták az alkotmánykoncepció elfogadását.
Elfeledkezik a képviselő úr arról is, hogy a pacta sunt servanda elve tartalmaz egy olyan elvet is, amely arról szól, hogy a szerződő felek kötelesek mindent megtenni annak érdekében, hogy a szerződés teljesüljön, és ha valamiért lehetetlenné válik a szerződés - ami az önök hibájából történt itt decemberben -, ez esetben a pacta sunt servanda elve már nem egészen úgy érvényesül, ahogy a képviselő úr említette. (Zaj, közbeszólások az ellenzék soraiban.)
Úgy gondolom, hogy megszűntnek tekintett volt az alkotmánymoratórium akkor, amikor decemberben önök nem tudtak egységet létrehozni annak érdekében, hogy új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me