DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányos rendünk veszélyeztetése az a témakör, amelyben a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja szót kért. Valóban az alkotmányozási moratórium egyoldalú felrúgása, az alkotmánybíró-választás kapcsán kötött egyezség felrúgása, az ÁSZ-elnökválasztás kapcsán az előzetes megállapodás egyoldalú megváltoztatása, a Házszabály megváltoztatására irányuló egyoldalú magatartások - ezek mind egyoldalúan veszélyeztetik a kormányzati oldalról a parlamenti demokráciát. De én úgy gondolom, ebben a körben kell megemlíteni a Ház és az ország közvéleményének tudatos megsértésére, megtévesztésére irányuló olyan magatartásokat, mint például a Budapest Bank kapcsán a pénzügyi kormányzat részéről tanúsított megtévesztő magatartás, amikor is a 12 milliárd forintos vételár tekintetében vezették félre a közvéleményt, aztán a 1,1, majd 2,6 milliárd forintnak a Budapest Bankra való költése; majd kiderült, hogy az 1995. évi több milliárdos eredményt véletlenül a Budapest Banknál felejtették. Ezután kiderült, hogy a 12 milliárd forintos ideiglenes vagyonjuttatást véglegessé tették, és ilyen módon valóban igazzá vált az, hogy a Budapest Bankért nem fizettek vételárat; de ugyanezt lehetett tapasztalni a Postabank esetében, hiszen ott is a Postabank valóságos anyagi helyzetére vonatkozó tájékoztatás, a válság okaira adott valótlan tájékoztatás, a tulajdonosi szerkezetre vonatkozó valótlan tájékoztatás egyértelműen a parlamenti demokrácia megsértését bizonyítja, hiszen a tények durva meghamisítása kétségkívül ebbe a körbe esik.
Így történt ez a privatizációs többletbevételek felhasználására vonatkozó két kisgazda indítvány vonatkozásában is, ugyanis hiába hivatkoztunk erre; H/1882. szám alatt 1996. január 9-én és H/2062. szám alatt 1996. február 21-én benyújtott önálló képviselői indítványunkat a költségvetési bizottság 1996. február 7-én, illetőleg 1996. február 29-én tárgyalta - ugyanis akkor szökőév volt -, és mindkét indítvány napirendre vételét megtagadta. Holott az első indítványunk tárgya az M3-as autópálya gyorsított ütemű építése, a második indítványunk tárgya 20 ezer többletlakás felépítése 20 milliárd forint felhasználásával; a harmadik pedig a kis- és középvállalkozások kedvezményes hitelkeretének biztosítása volt, mégis 1996. február 20-án szavazott a Ház, és elutasította az indítványunkat.
Erre azért kénytelen a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja visszatérni, mert példa nélkül álló módon az MSZP frakcióvezető-helyettes hölgye 1997. március 24-én és március 28-án, frakcióvezetője pedig április 28-án nemcsak hogy letagadta, hanem kifejezetten meg is hamisította, noha a kezemben vannak azok a parlamenti jegyzőkönyvek és szavazási listák, amelyek ezt egyértelműen bizonyítják.
Sajnálatos, hogy a Ház elnöke erre nem engedett minket reagálni, holott az országgyűlési képviselőcsoport nevében ezt kértem. Úgy gondolom (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) - befejezem, elnök úr -, hogy ez éppúgy a többpárti parlamenti demokrácia sérelme, mint egy megállapodás felrúgása. A tények meghamisítása nem egyeztethető össze (Az elnök ismét a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a parlamenti demokráciával. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me