POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! Amit Isépy Tamás előbbi napirend előtti hozzászólásában felvetett, egy eleven probléma, és nemcsak önmagában áll. A privatizációs törvény vitája során úgy döntött ez a Ház, hogy vannak nemzeti stratégiai vállalatok, és joggal mondhatjuk Isépy Tamás hozzászólásához kapcsolódva, vannak a nemzet élete szempontjából stratégiai területek. Bizonyosan ilyen a kulturális terület, és bizonyosan ilyen a nagy kulturális intézmények privatizációja.
Éppen ezért fontos az, hogy a kormány hallgassa meg a parlament szakbizottságainak határozott kérését. Ugyanis az oktatási bizottság ezelőtt két héttel úgy döntött, hogy javasolja a kormány számára, hogy a privatizációs törvényben szereplő kitétel alapján - mely szerint a kormány dönt ezeknek a stratégiai területeknek a privatizációjáról, viszont döntését a végrehajtás előtt jóváhagyásra a Ház, az Országgyűlés elé terjeszti - éljen ezzel a lehetőséggel a kormány. Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság ezt határozottan megfogalmazta.
Fontosnak tartjuk ezt azért, mert nemcsak a filmvagyon sorsáról van szó, hanem a Nemzeti Tankönyvkiadó sorsáról is, hiszen az ÁPV Rt. által előkészített anyag szerint e hónapban, májusban kíván dönteni a kormány ennek a stratégiai vállalatnak a privatizálásáról anélkül, hogy érdemben tanulmányozhattuk volna a kulturális intézmények privatizációját, anélkül, hogy lezárult volna az Állami Számvevőszéknek az ezen a területen folyó vizsgálata, és anélkül, hogy a szakbizottságok tanulmányozhatták volna azt a kulcskérdést, hogy hogyan alakul a jövőben a hazai tankönyv- és tudományos kiadás.
Illő legalább utólag figyelni arra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ami hibás volt; ilyen történetnek tekintjük mi az Akadémiai Kiadó privatizációját. El kell kerülnünk ezt a hibát (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten jelzi az időkeret leteltét.) a következőkben.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me