VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Kétségkívül örvendetes tény, hogy a kormány három év után s egy évvel a választások előtt végre a gazdaságpolitikában is a kisvállalkozások felé fordul, és úgy tűnik, hogy elkezdődik egy olyan koncepció kidolgozása, amelyről igazában már 1994-ben is beszéltünk.
Az is kétségtelen tény azonban, hogy ettől a kisvállalkozások helyzete érdemben egyik napról a másikra nem fog változni. Ahhoz képest, hogy a kis- és középvállalkozások a bruttó hazai termék előállításában közel 50 százalékot, míg a foglalkoztatásban közel 47 százalékot töltenek be, a kormány gazdaságpolitikájában érdemtelenül kevés érdemi lépés történt. 1996-ban a kis- és középvállalkozások helyzetéről megjelent egy könyv, ezt a könyvet előszavában az Ipari Minisztérium államtitkára is jegyzi. Ez a könyv, azt hiszem, érdemben foglalkozik azzal, melyek azok a problémák, amelyek egy kis- és középvállalkozást érintenek. Az első hat ilyen, a kisvállalkozások fejlődését akadályozó tényező között sorolják föl a vállalkozók a magas közterheket, a kiszámíthatatlan gazdasági szabályozást és a tisztességtelen versenyt. Ezek, tisztelt Ház, olyan területek, amelyeken igazából a kormánynak lett volna érdemi módja és érdemi eszköze előrelépésre. Sajnálatos, hogy ezt az elmúlt három évben a kisvállalkozások nem igazán tapasztalták.
Épp jómagam hívtam föl a figyelmet arra egy egy hónappal ezelőtti fölszólalásomban, hogy milyen tortúrát jelent ma egy kisvállalkozás számára egy egyéni vállalkozói engedély kiváltása is. Arról pedig már nem is beszélek, hogy mind a mai napig nem történt meg jó néhány kamarai jogosítvány átadása a kamarák számára, és azok a gazdaságfejlesztési alapok, amelyek ma megvannak a költségvetésben, teljesen rejtett és hozzáférhetetlen módon jelennek meg, vagy nem jelennek meg a kis- és középvállalkozások számára.
(16.40)
A kormánynak tehát ezeken a területeken kellene érdemi lépést (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) tennie.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me