HORVÁTH VILMOS

Full text search

HORVÁTH VILMOS
HORVÁTH VILMOS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtáraim! Tisztelt Ház! Egy hosszú-hosszú eljárás végére értünk. Mint tisztelt képviselőtársaim tudják, 1995 decemberében több ellenzéki képviselő kérdést és interpellációt intézett a kormány tagjaihoz a magyar-orosz olajszállításokkal, illetve az azzal kapcsolatos esetleges politikai összefonódásokkal kapcsolatban. Ennek nyomán az elmúlt év januárjában az Országgyűlés hatpárti parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel, amelynek az volt a feladata, hogy az alelnök asszony által előbb elmondott tárgykörben vizsgálódásokat végezzen.
Több ezer oldalnyi anyagot vizsgáltunk át, több száz órányit üléseztünk, és több tucat érintett személyt hallgattunk meg ebben a témakörben. Ennek a nyomán körülbelül két hónappal ezelőtt a bizottság a parlament elé terjesztette azt a jelentést, amelyhez valamennyi frakció, valamennyi képviselő elmondhatta a véleményét. Egyébként ezt a bizonyos bizottsági ajánlást, amit valamennyi képviselőtársunk megkapott, a bizottságban öt igennel és egy tartózkodással fogadtuk el annak idején.
A vitára különösebben nem kívánnék reagálni, itt megismétlődtek tulajdonképpen ugyanazok az érvek egy-egy frakció, illetve egy-egy képviselő részéről, amit már korábban is elmondtak. Akkor, amikor a bizottság előadójaként két hónappal ezelőtt ismertettem a bizottsági jelentést, elmondtam, hogy ez a jelentés egy olyan legkisebb közös többszörös, amely valamennyi frakció számára - akkor úgy tűnt - elfogadható lesz. Ehhez a jelentéshez a parlamenti vita kapcsán hat módosító indítvány érkezett be, amelyek közül kettőt támogat a bizottság, és ugyanazt a kettőt támogatja a kormány; tehát bizottságunk ezzel a két módosítással ajánlja ennek a jelentésnek az elfogadását.
(17.50)
Ha úgy tetszik, az is történelmi tény, hogy 1990 óta ez az első olyan parlamenti vizsgálóbizottság, amely elvégezte munkáját, befejezte munkáját, egy konkrét javaslatot hozott a parlament elé, amelyről szavazunk, és elfogadjuk. Azt hiszem, hogy ez más bizottságok számára is jó példa lehet. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me