AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A parlament nemrég fogadta el az érvényes bortörvény, valójában az 1970-es tvr. módosítását, miszerint a bor forgalomba csak származási igazolvánnyal kerülhet. A forgalmazás területén jelenleg négy szervezet ellenőriz, de lévén ezek költségvetési intézmények, valóban kapacitásuk véges, másrészt a szankcionálási lehetőségeik hatékony prevencióra kétségkívül nem elégségesek.
A Vám- és Pénzügyőrség - az előbb említett négy intézményen kívül - csak közvetve vesz részt az ellenőrzésben, részben a szakhatóságok megkeresésére, felkérésére, részben a jövedéki törvény által szankcionált cukorcefre tiltott előállításának felderítésében, ugyanis a forgalomba került hamisított borok többségének alapanyaga a szesz előállítására is alkalmas cukorcefre. 1996-ban 890 916 liter illegálisan előállított cukorcefre felderítésére, és ennek következtében mintegy 178 millió forint jövedéki bírság kiszabására került sor.
A nemzeti agrárprogram, illetve a kormány jogalkotási programja 1997 második félévére irányozta elő egy korszerű új bortörvény javaslatának parlamenti tárgyalását. Ebben többek között a jelenleginél hatékonyabb szankciórendszer működtetése is célunk, például az élelmiszertörvény analógiájára 1 millió forintos felső határú minőségvédelmi bírság bevezetésével. A törvény megalkotásától a szabálysértési kódexben, illetve esetlegesen a Btk.-ban is végre kell hajtani a szükséges módosításokat, illetve egyértelműen meg kell határozni az ellenőrzést végző szervezetek, köztük a vámhatóság jogosítványait.
Amennyiben képviselő asszonynak javaslata van a vámtörvény módosítását illetően - miután ennek általános vitája éppen ma, az esti órákban fog lezáródni -, módja van ilyen javaslat beterjesztésére, és ezt nyilván a bizottsági megvitatás során át fogjuk tárgyalni.
Köszönöm kérdését. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me