DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdésem arra vonatkozik, hogy vajon azok az egyházi intézmények, amelyek vállalják a kötelezettséget, tehát vállalják azt, hogy a nemzeti alaptanterv és a még ki nem adott alapvizsga- és érettségivizsga-koncepció alapján tanítanak, egyenrangúak-e a közoktatás más szereplőivel. Ezt azért kérdezem, hiszen e falak között már többször felvetődött az a kérdés, hogy a közoktatási intézmények pedagógusai a tavalyi évben megkapták-e a 19,5 százalékos béremelést, és megkapják-e idén a 17,5 százalékos béremelést.
Tavaly egy egyszeri, tízezer forintos juttatást kaptak a közoktatási intézmények dolgozói. Ezt az ígéretet bírták az egyházi iskolában tanító pedagógusok is. December elmúlt, január elmúlt, és sorban sorolhatnánk a hónapokat. Most május van, és a mai napig nem érkezett meg a tízezer forint az egyházi intézmények pedagógusaihoz.
Az elmúlt időszakban - 1990 és '94 között - az ÉT- vagy a szakszervezeti megállapodások során mindig volt egy kitétel, hogy a közalkalmazottakkal egyenlő támogatásban részesültek az egyházi iskolák intézményei, miközben mindannyian tudjuk, hogy nem közalkalmazottak. Miután ugyanazt a feladatot vállalják, mint a közalkalmazottak - kötelező óraszám tekintetében és egyéb feltételekben -, így elvárható lenne, hogy a teljesítésben is azonos mérce történjen.
Az egyházi intézmények pedagógusai körülbelül 6-8 ezer forinttal kevesebbet keresnek, mint más közoktatási intézmények pedagógusai. Az a kérdésem tehát, hogy a Művelődési Minisztérium, államtitkár úr mit tesz, tud-e tenni annak érdekében, hogy ha egyenlő feladat van, akkor ahhoz egyenlő juttatás is társuljon, vagyis egyenrangúak legyenek ezek a pedagógusok nem jogi értelemben, hanem anyagi értelemben.
Köszönöm szépen. Várom a válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me