DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum fontosnak tartja az ország stratégiai, energiapolitikai érdekeit, éppen ezért - hasonló módon, mint a Fidesz-Magyar Polgári Párt és a Kereszténydemokrata Néppárt - elhibázottnak és veszélyes lépésnek tartja a kormány azon lépését, amikor a Mol részvényeinek több mint 50 százalékát kiengedi a kezéből. Szeretném megismételni: jelenleg 58,8 százaléka van a Mol részvényeinek állami tulajdonban, és itt a nemzeti olajtársaság privatizációjáról van szó! Arról a nemzeti olajtársaságról, amelytől az ország energiaellátásának 60-70 százaléka függ, mert ez a mennyiség két csővezetéken, a földgáz- és a kőolaj-csővezetéken érkezik be.
A Magyar Demokrata Fórum kérdést intézett mind a kormányfőhöz, mind a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterhez, hogy létezik-e a kormánynak koncepciója a Mol privatizációjával kapcsolatban, illetve megvizsgálták-e a nemzetbiztonsági kockázatokat. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztertől mind ez ideig nem érkezett válasz. A kormányfő megbízásából pedig a privatizációt felügyelő miniszter asszony arról tájékoztatott, hogy a kormány ezzel nem foglalkozott, ezt az ÁPV Rt. igazgatósági körébe utalta. Azért veszélyes jelen körülmények között kiengedni az 50 százalékot, mert az igazgatóság összetételét a közgyűlés határozza meg többségi szavazással. Az igazgatóság pedig olyan stratégiai kérdésekről rendelkezik, mint amit Varga Mihály is említett: a középtávú üzleti tervvel, a társaság teljes stratégiájának meghatározásával és a beszerzési politikával.
Mi úgy látjuk, hogy a kormány nem készítette fel megfelelően a Molt arra, hogy a részvények többségét értékesítse, ezért ezt elhibázottnak tartjuk. Egy megfelelő előkészítés esetén meg lehet vizsgálni ezt a kérdést, de a jelenlegi körülmények között a kormány ezt elmulasztotta, és e vétkes mulasztásért a felelősség őt terheli.
Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me