DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm a szót, alelnök asszony. Tisztelt Ház! Valószínűleg két dologban újat tudok mondani képviselőtársaimnak és államtitkár úrnak. Először is: hogy a szakképzés része-e a közoktatásnak vagy sem, úgy gondolom, hogy ezt nem az államtitkár úr dönti el, hanem valójában a közoktatási és a szakképzési törvény. Az, hogy két tárcához tartozik a szakképzés, az mást jelent, mint hogy a közoktatást szerves résznek tekintjük, és gyakorlatilag a középfokú képzésnek több ága van: az egyik ága a szakképzés a szakmunkásképzőkkel és a szakközépiskolákkal, a másik ága az érettségit adó gimnáziumok. Ez egy egységes szerkezet, és nyilvánvaló, hogy a szakképzés intézményrendszere a közoktatáshoz tartozik, hiszen a szakközépiskola is, amiről most szó van, egy olyan intézmény volt, aminek az egyik része szakközépiskola, a másik része pedig gimnázium. És ez a kormány is - ugyanúgy, mint az előző kormány -, úgy gondolom, támogatta az egy intézményen, vagyis egy házon belüli különböző képzési irányokat mutató iskolát.
Tehát valószínűleg államtitkár úr nem pontosan fogalmazott; szeretném, ha nem venné le a kezét a továbbiakban a szakképzési intézményekről, hiszen a közoktatás szerves egészként tekintendő.
A felvetett probléma pedig a következő és nagyon egyszerűen vázolható. Ha egy úgynevezett komprehenzív iskolában vagy két irányú iskolában a gimnáziumi részt megszüntetik, ez azt is jelenti, hogy kevesebb diák lesz a kollégiumban; nyilvánvaló, hogy a kollégium is túl nagy méretű lesz. Homoki képviselő úr arra hívta fel a figyelmet, hogy nem olyan egyszerű, mert ha egy gazdálkodó szervezet átvesz egy intézményt, akkor nem olyan egyszerű, hogy csak a gazdálkodási résszel foglalkozik, vagyis a hozzátartozó résszel, mert van egy gimnáziumi része, és van egy kollégiumi része. Ez pedig igazán a közoktatási minisztérium - ha úgy tetszik - törvényességi felügyelete alá tartozik. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Azt gondolom, hogy érdemes lenne - utolsó mondat - ezekkel az ügyekkel foglalkozni, hiszen pont ez a parlament hozott egy olyan törvényt, hogy 18 éves korig tartó tankötelezettség lesz. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Tehát ha ezek az épületek - utolsó mondatom - megszűnnek, akkor nem lesz lehetőség teljesíteni. Elnézést kérek. Köszönöm. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me