PÓDA JENŐ

Full text search

PÓDA JENŐ
PÓDA JENŐ (MDF): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A közbiztonság kiemelten fontos kérdés. Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy választóinkat egyre inkább érdekli ez a problémakör. Azt is tapasztalhatjuk az elmúlt években, hogy folyamatosan romlik a közbiztonság az országban, Budapesten, mindenütt. Azt is tapasztaljuk, hogy nincs elég erőforrás, anyagi és emberi erőforrás ennek a folyamatnak a megállítására.
Sajnos ugyanez a helyzet Szegeden, illetve Csongrád megyében is. De mégis, amikor megvizsgáltam a konkrét számokat, meglepő következtetésre kellett jutnom. Az derült ki ugyanis, hogy a meglevő erőforrásokat a Belügyminisztérium nem megfelelően, nem a közbiztonságot veszélyeztető fertőzöttség arányában osztja el.
Szeretném a számokat pontosan idézni, hiszen elég jellemzőek. Kimondottan Csongrád megyére vonatkoznak az adatok. A mutató természetesen az ismertté vált bűncselekmények száma lehet ebben a helyzetben. Ez alapján megállapíthatjuk, hogy Csongrád megye a megyék közötti ötödik helyet foglalja el, és helyzete folyamatosan romlik az utóbbi években. Még rosszabb a helyzete a fontosabb relatív mutatók alapján, hiszen a 100 ezer lakosra jutó ismert bűncselekmények száma szerint sajnos már a harmadik helyen vagyunk. Ezen túl hihetetlen nagy az átutazó forgalom, az egész Balkánra zúduló mintegy 4 millió utas is Szegeden, illetve Csongrád megyén autózik keresztül.
Ezzel szemben az erőforrások elosztásánál azt tapasztaljuk, hogy míg országos átlagban körülbelül 390 főre jut egy rendőr, addig Csongrádban csak 440 lakosra, tehát 50 fő a különbség. A létszámhiány tekintetében: míg 1994-ben, az előző kormány idején 20-30 rendőr hiányzott, addig '97-ben már 150 fő a hiány. S ráadásul azt kell tapasztalni, hogy a belső megyék, a kevésbé fertőzött megyék esetében viszont ezek a relatív mutatók sokkal jobbak.
Tehát, tisztelt államtitkár úr, kérdezem, mit kíván tenni a kormány legújabb határozatában beígért fejlesztési erőforrások elosztása tekintetében, számíthat-e arra Csongrád megye, hogy a fertőzésnek megfelelő ütemben javulnak az erőforrások igénybevételének lehetőségei. Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me