BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Már az azonnali kérdések órájában is, a privatizációs miniszter asszonynak, a Ferihegy-2 új utasforgalmi termináljának építésével kapcsolatban tettem fel kérdést, és az elhangzott válaszból sok minden világosabbá vált számomra.
Úgy látom, az jelenti a legnagyobb problémát a Ferihegy-2 fejlesztésében, hogy a beruházás előkészítésének folyamatára, a szerződéskötésekre csak keveseknek van rálátásuk. Sokunk szerint a jelen és a közeljövő egyik - majdan botrányossá válható - infrastrukturális beruházásának "állatorvosi lova" a Ferihegy-2B terminál építése lesz. Senki nem vitatja - jómagam sem - a fejlesztés szükségességét, de akik ismerik a megvalósítás módját - és ők még kevesen vannak - annál többen.
Nagyon röviden a részletekről: a Ferihegy-2 terminál fejlesztésének ötlete még 1992-ből származik, amikor a minisztérium jóváhagyásával az LRI előosztályozó pályázatot írt ki az utasforgalmi épületek létesítésére. A KHVM tenderdokumentációja feltételként szabta, hogy sem a kormány, sem az LRI, sem más kormányszerv nem fog készpénztőkével hozzájárulni a projekthez vagy a projekttel kapcsolatban felmerülő hitelre garanciát nyújtani.
E feltételek tudatában történt meg a pályáztatás, amelynek során két fordulóban tizenhárom pályázó közül választották ki a győztes kanadai ADC társaságot, amely a bírálóbizottság szerint a magyar nemzeti érdekek közül a legelőnyösebb javaslatot tette, egyebek mellett az állami garancia nélküli finanszírozás megszervezésére.
(16.30)
A kormány 2209/1996. határozatában döntött az LRI-nek a Ferihegy-2 terminálját fejlesztő és üzemeltető projekttársaságban történő részvételéről. Ez a határozat rendelkezett a finanszírozás pénzügyi kérdéseiről is, illetve a tulajdonosi jogok gyakorlásáról mértékéről is. A határozatban - a tenderkiírástól eltérően - a kormány előbb garanciát, majd a határozat 1996. december 26-ai módosításával készfizető kezességet vállalt a megvalósításhoz szükséges hitelfelvételre.
Tisztelt Miniszter Úr! Miért tért el a tenderkiírás feltételeitől a kormány, és ha már eltért, nem kellett volna újabb pályázatot kiírnia, hiszen a feltételek változása miatt mások kedvezőbb ajánlatot tehettek volna?
Hogyan került képbe a Skanska nevű vállalkozói csoport? Egyáltalán, miért van szükség a kormány készfizető kezességvállalása esetén külföldi félre a fejlesztéshez, amely a több mint 100 millió dolláros beruházáshoz, a valóságban több mint 200 millió dollár értéket képviselő társasághoz mindössze 16 millió dollár készpénzzel járul hozzá, viszont ennek fejében a társaságon belül 34 százalékos szavazati joghoz és egyéb szerződései révén szinte kizárólagos irányítási jogosultsághoz jut?
Várom tisztelettel miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me