BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Én magam is azok közé tartoztam, akik elfogadták a magyar közlekedéspolitikai koncepciót, és támogattuk a parlament elé kerülését. Ugyanígy támogatom Ferihegy-2 és Ferihegy-3 terminál fejlesztését is, sőt ezen túlmenően még a regionális magyar légi közlekedés fejlesztését is, ami nem tartozik ehhez a kérdéskörhöz.
Csiha miniszter asszony azt mondta, hogy feltételezések szerint a Malév a kormány egy mondata miatt fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben állami és vállalkozói feladatokat rótt az LRI-re. Közvetve az Alkotmánybírósághoz való fordulás nem érinti Ferihegy fejlesztésének az érdekét, és a magyar érdek azt kívánja, hogy a Malév kedvező pozíciót kaphasson ebben az ügyben.
Én úgy gondolom, hogy a két kérdés összefügg. Amelyet miniszter úr válaszában megadott, az számomra azt jelenti, hogy megismételte a kiírás előzményeit és annak a szükségességét. Azért nem tudom elfogadni tisztelettel miniszter úr válaszát, mert azokra a kérdésekre nem adott kielégítő választ - és remélem majd az Alkotmánybíróság fog a tisztelt parlament és a kormány számára is választ adni -, hogy a kormányrendelet módosítása nélkül miért nem volt szükség új pályázat kiírására; miért nem vehetett ebben részt egy kedvező lehetőséget biztosító magyar társaság is, így például a Malév is; miért kell a vagyoni értékű jogokat - ami a következő időszak egyetlen lehetősége lesz a vagyon hasznosítása után - nekünk, magyaroknak ilyen kismértékű ellenszolgáltatás nélkül kiadni külföldi cégeknek; arról nem is beszélve, hogy itt a részesedésnél valóban készfizető kezességvállalás történt, amely szerintem is nem egyenlő a készpénz fizetésével (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.), de feltétlenül fontos, hogy tudjunk arról, hogy az állam ezzel garanciát vállal.
Ezért tehát nem tudom elfogadni a miniszter úr válaszát.
(16.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me